Ben jij snel buiten adem? Dit zegt niet altijd iets over je conditie
Als jij buiten adem bent zodra je bovenaan de trap staat, lees je hier waardoor dit komt.
© Getty Images

Uren in die gym staan, kilometers hardlopen of misschien wel een Hyrox-training: niets is jou te gek. Toch bizar dat je soms al buiten adem bent als je even de trap op moet rennen. Goed nieuws: dit heeft niets te maken met conditie, want dat zit waarschijnlijk wel goed. Wij vroegen longarts Stijn Mol en fysiotherapeut Carel van Wetering waarom je snel moe en buiten adem raakt bij zo'n korte inspanning en hoe je ervoor kan zorgen dat je hier minder last van hebt.
Waarom ben ik zo snel buiten adem bij korte inspanning?
Als je snel de trap oprent, of een sprintje trekt om je trein te halen, is de kans groot dat je hierna echt buiten adem bent. Gelukkig hoef je je hierover geen zorgen te maken volgens Van Wetering: 'Je lichaam is simpelweg nog niet klaar voor die inspanning. Sporters doen ook altijd een warming-up om een wedstrijd goed te kunnen spelen. Zodra je begint met een zware inspanning zonder warming-up, voel je je de eerste vijf minuten niet prettig', zegt hij. Door een warming-up te doen krijgen je spieren de kans om warm te worden en verhoog je je hartslag en ademhaling geleidelijk.
Andere oorzaken als je snel moe en buiten adem bent
Ben jij niet alleen snel buiten adem van een sprintje, maar merk jij bij elke soort inspanning dat je buiten adem raakt? Dan kunnen er nog vier andere oorzaken zijn.
- Verkeerde ademhaling - bijvoorbeeld te snel en te hoog ademen.
- Slechte conditie
- Slecht getrainde spieren - 'De kwaliteit van je spieren bepaalt je adembehoefte. Dus als je hele slechte getrainde spieren hebt, dan heb je bij de minste inspanningen al enorm veel adem nodig', zegt Van Wetering.
- Onderliggende gezondheidsproblemen - Bij het zuurstoftransport door je lichaam zijn je longen, je hart en bloedsomloop betrokken. Als in een van die organen iets niet goed meer werkt, kun je ook last krijgen van kortademigheid. Trek dus tijdig aan de bel.
Hoe raak je minder snel buiten adem?
Weet jij zeker dat er geen onderliggende klachten zijn en dat jouw spieren goed getraind zijn? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder snel snel buiten bent adem bij lichte inspanning.
Meer bewegen
‘Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om veel te bewegen. Dus iedere dag even actief zijn', adviseert Van Wetering. Bewegen is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je spieren.
Ademhalingstechniek
Let op je ademhalingstechniek. Als je bezig bent met fysieke inspanning, is het belangrijk om eerst dieper te ademen. Als het zwaarder wordt, mag je sneller ademen. Ga je direct snel ademen maar vergeet je diep te ademen? Dan kun je kortademig worden.
Let op je spieren
Van Wetering: ‘Bij inspanning worden de hulpademspieren hoger op de borstkas geactiveerd, waardoor de borstkas flink beweegt. Sommige mensen ademen dan enkel met de borstkas. De buik staat stil en het middenrif wordt niet gebruikt, wat voor een vervelend, kortademig gevoel kan zorgen.’