Check je gezondheid, meet je ademhalingsfrequentie
Aan de hand van jouw ademhalingsfrequentie kan je veel leren over jezelf én je gezondheid.
© Getty Images

Gelukkig gaat ademhalen vaak helemaal automatisch en hoeven we hier niet al te veel op te letten. Toch is het goed om zo nu en dan wel goed op te letten. En dan vooral op hoe vaak je ademhaalt. Waarom? Zo bereken jij namelijk je ademhalingsfrequentie — en deze kan je veel vertellen over je gezondheid.
Wat is je ademhalingsfrequentie?
Je ademhalingsfrequentie beschrijft het aantal keer dat je per minuut inademt. Zoals je kan verwachten is je ademfrequentie in rust lager dan bij inspanning. Zolang je ademhaling past bij de activiteit die je uitvoert, is je lichaam in balans. Maar ervaar je angst en stress of heb je koorts of andere medische aandoeningen? Dan kan je ademhalingsfrequentie toenemen. Over het algemeen hoef je niet gek veel aandacht te besteden aan je ademhaling, dit gaat vanzelf.
Wat is een normale ademhalingsfrequentie volwassene?
Je kunt je voorstellen dat je ademhalingsfrequentie een stuk lager is als je op de bank ligt. In rust komt een normale ademfrequentie neer op zes tot tien ademhalingen per minuut. Op het moment dat je in beweging komt, adem je tien tot zestien keer per minuut. Bij zware fysieke inspanning kan je ademhalingsfrequentie zelfs oplopen tot 60 ademhalingen per minuut.
Zo kun je zelf je ademhalingsfrequentie meten
- Zet een timer op één minuut.
- Je ademhaling kun je het best meten in rust. Ga er dus even rustig voor zitten. Heb je net gesport of ben je actief geweest? Geef jezelf dan tien minuutjes om écht tot rust te komen voordat je begint met meten.
- Start de timer en meet het aantal keren dat je inademt gedurende één minuut. Dit kun je doen door te tellen hoe vaak je borst omhoogkomt. Doe de meting een paar keer en neem het gemiddelde.
- Lukt het je niet om 'gewoon' te ademen terwijl je je frequentie meet? Sommige sporthorloges meten je ademhalingsfrequentie voor je.
Wat is een goede ademhalingsfrequentie als je slaapt?
De ademhalingsfrequentie van een gezonde volwassene tijdens de slaap ligt tussen de twaalf en twintig ademhalingen per minuut, wat hoger is dan de gemiddelde ademhaling in rust wanneer je wakker bent. Een hogere ademhalingsfrequentie tijdens de slaap kan worden veroorzaakt doordat je lichaam druk bezig is om lichamelijk en geestelijk te herstellen van dagelijkse activiteiten. Bovendien zijn we vaak actief tijdens de REM-slaap, waardoor we meer bewegen en sneller ademen.
Wat als jouw ademhalingsfrequentie afwijkend is?
Ben jij tot de conclusie gekomen dat jouw ademhalingsfrequentie te hoog is? Je kunt op allerlei manieren verkeerd ademen, te snel, te hoog of onregelmatig. En wanneer je verkeerd ademt, is je ademhalingsfrequentie ook vaak te hoog. Symptomen van een verkeerde ademhaling kunnen zijn: kortademigheid, steken op de borst, duizeligheid, hoofdpijn of vermoeidheid. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je verkeerd kunt ademen. Bijvoorbeeld door een onderliggende aandoening zoals astma, als je ziek bent geweest of langdurig stress ervaart. Daarom is het dus best belangrijk om erachter te komen wat jouw ademhalingsfrequentie is.
Merk jij dat je last hebt van ademhalingsklachten? Trek aan de bel. Misschien is ademhalingstherapie of een andere vorm van zorg wel de uitkomst voor jou.