Wat is beter: squaten met je knieën naar binnen of naar buiten?
'Je moet niet bang zijn om je lichaam te gebruiken op een manier die duidelijk wel mogelijk is.'
© Getty Images - Pekic

Je gymbuddy corrigeert je keer op keer tijdens het squatten. 'Duw je knieën eens naar buiten man, anders ben je straks verder van huis!' schreeuwt hij in je oor. Tot een aantal jaar geleden was er in de fitnessindustrie een hele sterke mening over goede technieken voor squatten; knieën naar buiten = goed, knieën naar binnen = slecht. Je kniebanden zouden hierdoor namelijk onder hoge druk komen te staan, waardoor ze overbelast raken. Maar: menselijke lichamen zijn allemaal anders, wat betekent dat een oefening als een squat grote variaties kent - en dat geen enkele van die variaties als voorspeller van blessures kan worden gezien. Bewegingswetenschapper Bryan Wolters legt het jullie haarfijn uit.
Onderzoek naar squatten
Squatten is natuurlijk van levensbelang, maar je wil natuurlijk geen blessures oplopen. De blessuregevoeligheid van het squatten met je knieën naar binnen, is niet zo groot als algemeen bekend was. Je voorste kruisband, die wat meer te verduren krijgt wanneer je met zwaar gewicht je knieën naar binnen squat, wordt niet zo zwaar belast dat je hier blessures van kan oplopen. Je kan dus niet voorspellen dat mensen die met hun knieën naar binnen squatten, blessures zullen oplopen. Mensen met knie- of heuppijn squatten wel vaak met hun knieën naar binnen is uit onderzoek gebleken. Hier is geen oorzakelijk verband aangetoond. Oftewel, het kan goed zo zijn dat mensen eerst geblesseerd raken, en erna als compensatiemechanisme juist met hun knieën meer naar binnen gaan squatten.
Als je progressie boekt, keep going
Als jouw squattechniek je geen pijn oplevert en je goed in staat stelt om controle over de beweging te houden enprogressie te boeken, dan is het dus niet zo interessant of je knieen daarbij wat meer naar binnen of naar buiten komen. Oefeningen of technieken bestempelen als goed of fout is eigenlijk een onbedoeld negatief bij-effect heeft wat mensen bang maakt om hun lichaam te gebruiken. 'Je natuurlijke herstelproces kan echt wel wat hebben.' vertelt Bryan.
De druppel die het glas laat overlopen
Het kan dus zijn dat een bepaalde techniek misschien een grotere impact heeft (bolle rug bij de deadlift, naar binnen klappende knieen bij squat etc), maar als je de benodigde rust na zo’n training eert hoef je daar dus helemaal niet van geblesseerd te raken. 'Je knie kan een bepaalde hoeveelheid belasting aan per training. Als je dat vergelijkt met een leeg glas; iedere keer als je een training doet gooi je wat water naar dat glas, en als je te veel traint dan loopt dat glas over, maar als je voldoende rust neemt, stroomt het glas nooit over. Sommige technieken zullen je glas sneller vullen maar als jij gewoon de herstelcyclus van je lichaam respecteert is het niet linken aan een blessure,' aldus Bryan.
Een gevaarlijke techniek bestaat wat dat betreft dus niet echt. Of gevaarlijke oefeningen: The poison is in the dose. Wil je nog even scherp hebben hoe je goed kunt squatten? Hier vind je de ultieme gids voor een perfecte squat.