Dit wil je weten over een lopersknie
Als fervent hardloper óf wielrenner heb je vast wel eens te maken gehad met een stekende, brandende pijn aan de buitenkant van je knie, oftewel: een lopersknie
© Getty Images

Aii, ben je nét weer begonnen met lopen, krijg je last van een stekende pijn aan de buitenkant of voorzijde van je knie. Mogelijk heb je te maken met een lopersknie, een vervelende blessure. In dit artikel vertellen we je onder andere over de symptomen en behandeling van een lopersknie. We gingen hiervoor in gesprek met Marijke Kuijs, fysiotherapeute bij Fysiotherapie Brunssum Noord.
Hoe herken je een lopersknie?
Je hoort de term lopersknie best geregeld. Minder goed nieuws voor alle vrouwen want een lopersknie zou vaker bij vrouwen voorkomen dan bij mannen. Het gaat dan met name om de groep vrouwen die al een tijdje hardloopt. De term lopersknie wordt in de volksmond gebruikt om klachten rondom de knieschijf te beschrijven.
Er zijn twee bekende vormen, vertelt Kuijs:
'Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) en het iliotibiale band syndroom (ITBS) komen vaak voor. Bij PFPS zitten de klachten meer aan de voorzijde van de knie, rond de knieschijf en bij ITBS meer aan de buitenzijde.'
De symptomen van een lopersknie treden op bij belasting van de knie, zoals hurken, traplopen (vaak is de trap aflopen het meest vervelend) en sporten. Wanneer je een tijdje hebt stilgezeten met je benen gebogen, is de pijn doorgaans wat erger.
Een lopersknie herken je aan pijn achter je knieschijf of eromheen.
'Soms kun je het gevoel hebben dat de knieschijf ook wat kraakt of knakt,' aldus Kuijs.
Hoe kom ik van een lopersknie af?
De meeste hardlopers zijn geen fan van rusten. Toch is dit vaak wel de juiste eerste stap als het aankomt op de behandeling van een lopersknie. Je kunt je knie eventueel koelen met ijs. Vergis je niet, een lopersknie is een complexe klacht die vaak te maken heeft met een ketenprobleem.
'Ergens in de samenwerking van de functie van enkel, knie, heup en zelfs de rug functioneert iets niet, waardoor de knieschijf of peesplaat aan de zijkant van het bovenbeen onder een vergrote druk komt te staan', legt Kuijs uit.
Hierdoor ontstaan in die regio pijnklachten. Bij oorzaken hiervan kun je denken aan verminderde spierkracht, stijfheid, hypermobiliteit (overmatig soepele gewrichten) en lichaamsbouw.
Vanwege de complexiteit van de ontstaanswijze en om andere aandoeningen uit te sluiten, is het verstandig om een (sport)fysiotherapeut te raadplegen om goed te bekijken welke factoren bijdragen aan de klachten.
Welke oefeningen zijn het beste om te doen?
Als je last hebt van een lopersknie wil je werken aan een goede genezing. Dit kan onder andere door middel van oefeningen.
'Binnen de behandeling van een lopersknie je vooral kunt denken aan rekoefeningen, mobiliserende oefeningen voor gewrichten en spierkrachttraining. Deze oefeningen kunnen betrekking hebben op enkel, knie, heup en rug', aldus Kuijs.
Het inzetten van podotherapie (zolen) kan daarbij ook een overweging zijn.
Hoe lang duurt het herstel van een lopersknie?
Je loopschoenen of fiets voor lange tijd in de kast/schuur laten staan, is de nachtmerrie van een gemiddelde loper of wielrenner, maar helaas kan de blessure soms maanden (tot jaren) duren. Dit komt voornamelijk door de complexe ontstaanswijze. Het is daarom echt belangrijk om alle oorzakelijke factoren te identificeren en mee te nemen in de behandeling.
Is tapen een goed idee? 'Het is niet de hoofdoplossing, maar het kan wel helpen om de oefeningen beter uit te voeren', legt Kuijs uit.
Kan je blijven lopen met lopersknie?
Betekent een lopersknie dat je al je mooie hardloopplannen vaarwel moet zeggen? Volgens Kuijs is de belastbaarheid van de knie hierbij leidend:
'Overbelasting zorgt voor een toename van de klachten en dat wil je juist voorkomen. Een professional kan helpen om te bepalen wat de knie op dat moment aankan. Hardlopen zal alleen (gematigd) kunnen wanneer de klachten mild zijn.'
Is fietsen goed voor lopersknie?
Vaak wordt gezegd dat fietsen een minder belastende activiteit is die veel mensen daarom tijdens een blessureperiode wel nog kunnen uitvoeren. Fietsen kan over het algemeen inderdaad geen kwaad, maar luister hierbij wel naar je lichaam:
'In een vroege/geïrriteerde fase van de blessure kan fietsen wat pijnlijk zijn. In dat geval kun je proberen om het verzet lager te zetten of om het zadel van de fiets wat hoger te zetten, zodat de knie minder ver hoeft te buigen', legt Kuijs uit.
Bergop fietsen is vaak geen pretje en zorg verder ook altijd voor een goede warming-up.
Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?