Wat te doen bij een zweepslag in de kuit?

Je trekt een fantastische sprint om de training lekker af te sluiten, maar dan krijg je een felle pijnscheut in je kuit. In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken en behandeling van een zweepslag.

© Getty Images

zweepslag kuit, zweepslag, pijn aan kuit, bij lopen pijn in kuit, pijn aan kuitspier, gescheurde kuitspier, spierscheurtje in kuit, behandeling zweepslag

Een onschuldige sprong of een krachtige sprint kan leiden tot een niet te missen, felle pijnscheut in je kuit. Mogelijk heb je dan te maken met een zweepslag in de kuit. Marijke Kuijs, fysiotherapeute bij Fysiotherapie Brunssum Noord, vertelt je alles wat je wilt weten over deze vervelende kuitblessure.

Hoe herken je een zweepslag van de kuit?

Volgens Kuijs herken je een zweepslag meestal aan een felle pijnscheut in je kuit die optreedt tijdens een snelle of krachtige beweging, zoals een sprint of een sprong. Er ontstaat dan een scheurtje in de kuitspier. Een ander symptoom: pijn bij aanspanning of rek van de kuitspier. Je hebt daardoor ook minder kracht en bij lopen ervaar je vaak pijn.

Kuijs legt uit dat in sommige gevallen er een lokale zwelling optreedt en/of een bloeduitstorting ontstaat. Soms ontstaat er een deukje in de spier. Dit herstelt uiteindelijk weer.

Wat is de oorzaak van zweepslag van de kuit?

Een zweepslag van de kuit kan verschillende oorzaken hebben, vertelt Kuijs. 'Misschien ben je onvoldoende getraind, maar een zweepslag kan ook ontstaan door vermoeidheid of door onvoldoende beweeglijkheid van spieren of gewrichten van de voet, enkel, knie of heup.'

Een zweepslag wordt veroorzaakt doordat de spanning op de spier groter is dan de spier op dat moment aankan. 'De spier is dan niet voorbereid om de vereiste belasting aan te kunnen', legt Kuijs uit. Een goede warming-up vóór een training is te allen tijde belangrijk. Om sneller en explosiever te kunnen rennen zijn er een aantal kuitoefeningen die je als hardloper kunt doen.

Waar zit de pijn bij zweepslag van de kuit?

Bij een zweepslag van de kuit voel je de pijn vooral aan de binnenkant van de kuit. Je kunt ook pijn ervaren in het midden van de kuitspier. Een zweepslag is een klein scheurtje in de kuitspier.

Kun je lopen met een zweepslag?

Kuijs legt uit dat doordat er schade in de spier aanwezig is, het weefsel van de spier voldoende tijd nodig heeft om te herstellen. Meestal kunnen mensen direct na de zweepslag moeilijk staan en lopen. Hoewel staan en wandelen na een tijdje rust weer snel mogelijk moet zijn, kun je met hardlopen beter nog even wachten.

Kuijs: 'Het herstel van een zweepslag in de kuit duurt gemiddeld zes tot acht weken. Hardlopen kun je in de latere fase van herstel weer oppakken.'


Wat moet ik doen bij een zweepslag?

Wanneer het net gebeurd is, kun je het onderbeen koelen en hoog leggen, vertel Kuijs. Gedurende het herstel wil je de spier belasten op geleide van pijn. Het is belangrijk om zo snel mogelijk weer te gaan bewegen, eventueel met hulpmiddelen.

Kuijs geeft nog twee fijne tips: 'Om beter te kunnen lopen kan het helpen om tijdelijk een kleine hak-verhoging in je schoenen te leggen. Deze verhoging zorgt ervoor dat de kuitspier minder hard hoeft te werken. Daarnaast kan tapen (tijdelijk) helpen bij de belastbaarheid. Uiteindelijk wil je er natuurlijk voor zorgen dat de kuitspier zelf sterk genoeg is.'

Hier lees je nog meer over herstel bij veelvoorkomende kuitblessures.

Hoe ziet een verdere behandeling eruit?

Kuijs adviseert bij een zweepslag in de kuit contact op te nemen met een fysiotherapeut: 'Een fysiotherapeut bekijkt welke factoren meespelen in het ontstaan van de klachten en kan zo een gericht behandelplan opstellen.'

Behandelingen beginnen vaak licht en worden langzaam opgebouwd. Over het algemeen heeft een behandeling het volgende verloop: Er wordt gestart met milde oefeningen, zoals fietsen of zwemmen. Later wordt de behandeling uitgebreid met krachtoefeningen. Uiteindelijk wil je, indien van toepassing, weer toewerken naar je specifieke sport.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?