Last van een liesblessure? déze oefeningen kunnen dan helpen
Niets zo vervelend als een blessure die je trainingsschema in de war schopt. We vertellen je hoe hier het beste mee omgaat.
© Getty Images

Blessures zijn helaas onlosmakelijk verbonden aan sport. Liesblessures zijn vaak het gevolg van langdurige overbelasting en kunnen behoorlijk veel pijn doen. Soms is er sprake van een verrekking of zelfs een scheur. Heb je een liesblessure te pakken? Marijke Kuijs, fysiotherapeute bij Fysiotherapie Brunssum Noord, vertelt welke oefeningen je dan het beste kunt doen.
Hoe kom je het snelst van een liesblessure af?
Als fanatiek sporter wil je vaak vooral weten hoe je zo snel mogelijk van een blessure afkomt. Een soort magisch trucje zou fantastisch zijn maar helaas is dit (nog) niet mogelijk.
Volgens Kuijs is het achterhalen van de oorzaak van de liesblessure de eerste stap. 'De oorzaak van liesklachten kan liggen bij een gebrek aan souplesse, stabiliteit en/of kracht van benen en de romp. Daarnaast kunnen liesklachten het gevolg zijn van overbelasting', legt Kuijs uit.
Aangezien liesklachten vaak hardnekkig zijn is het verstandig om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. De fysiotherapeut kan dan ook direct andere mogelijke oorzaken uitsluiten. Zo kun je concreet aan de slag met je klachten.
Kuijs: 'Een behandeling is gericht op het verbeteren en versterken van de eerder benoemde gebieden. Dit is vaak moeilijk om zelf te bepalen.'
Is wandelen goed bij een liesblessure?
Over het algemeen zal wandelen wel gaan. Je spieren belast je dan namelijk niet al te zwaar. Heel soms veroorzaakt de blessure te veel pijn en is wandelen geen optie. Vertrouw daarom altijd op de signalen van je lichaam.
Hoe lang moet je rust houden bij een liesblessure?
'Als het weinig pijn doet en na de inspanning de ervaren klachten niet (veel) erger worden, kan bewegen geen kwaad', legt Kuijs uit. Probeer te bewegen op geleide van pijn. Als jij een sport beoefent waarbij je veel plotselinge bewegingen maakt, is het raadzaam om voorzichtig te zijn en de bewegingen geleidelijk aan weer te gaan trainen.
Kuijs: 'Bij plotselinge bewegingen zoals springen en sprinten kan de pijn verergeren of "er weer in schieten". Dat betekent dat je soms moet uittesten wat wel en niet gaat. Vanuit daar kun je geleidelijk gaan opbouwen.'
Welke oefeningen helpen bij een liesblessure?
Bij een liesblessure kunnen oefeningen zoals squats en lunges de grote beenspieren versterken. Wanneer het lukt, kun je ook de liesspieren zelf aanspreken door zittend een bal tussen je knieën te plaatsen en de bal met de knieën (rustig) fijn te knijpen, of in ruglig je been gestrekt te heffen.
Kuijs: 'Loop echter niet de hard van stapel. Het is belangrijk dat de oefeningen niet te zwaar zijn en de liesklachten niet verergeren na het oefenen.'
Voor een totale aanpak zul je vaak meerdere spieren moeten versterken. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen waarmee je je corespieren versterkt. Als je er zeker van wil zijn dat je de oefeningen goed en gedoseerd uitvoert, kun je ze het beste eerst samen met een fysiotherapeut uitvoeren.
Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?