Zo tovert Joris Bijdendijk z'n mealpreps om tot restaurantwaardige maaltijden

Met het advies van de sterrenchef eet je nooit meer kale rijst kip en broccoli.

Wat als je, chef zijnde, gaat diëten? Kies je voor het bekende, bewezen succesvolle recept: kip, rijst en broccoli, met een simpele bak kale kwark als toetje en een paar shakes tussendoor? Of breng je een mealprep revolutie teweeg? Goed nieuws voor jou en voor ons: sterrenchef Joris Bijdendijk kiest tijdens zijn fitjourney voor het tweede en leert ons hoe je nooit uitgekeken raakt op dezelfde ingrediënten.

Joris, hoe ga jij om met de (vaak) simpele en saaie maaltijden die je tijdens je dieet moet eten?

'Het klinkt gek: ook al ben ik kok, ik ben nog veel bewuster de ingrediënten aan het uitzoeken die ik eet. Ik heb natuurlijk het geluk dat ik op mijn werk alles perfect kan bereiden. Heerlijke juicy kip boven het houtvuur, perfect sappig gegaard en daarna in een vacumeerzak met dikke groene asperges die ik ook de perfecte garing geef. Biologische Franse kippen, drooggerpijt rundvlees, wilde zalm of wilde bosbessen die ik uit Finland bestel. Veel beter dan wat je in de supermarkt haalt. Ik heb en strak schema qua mise-en-place, waarmee ik al mijn maaltijden tijdens mijn werk al kan voorbereiden.'

'Ook maken we er weleens een sport van om met de ingrediënten die in het dieet zitten zo fancy mogelijke gerechten te maken. Als ik bijvoorbeeld een belangrijk diner heb in mijn restaurant waarbij ik mee moet eten. Dan bereid ik met mijn collega’s 5 gangen uit 1 van mijn dieetmaaltijden en serveer ik die voor mijzelf. Geloof me, dat is spectaculair zonder 1 calorie te veel, zoals je ziet op de foto's (onderaan de pagina). Voor mij is het natuurlijk niet moeilijk om iets lekker te maken.'

Kan je een tipje van de sluier oplichten, hoe doe je dat?

'Gebruik enorm veel specerijen, daarmee is alles lekker te maken. Voeg bijvoorbeeld saffraan, kurkuma of jasmijn toe aan je rijst, zodat niet elke maaltijd hetzelfde smaakt. De aardappelen koken in kippenbouillon met een gefruit uitje en masala kruiden of maak couscous met (eigengemaakte) raz el hanout. Al die carbs zijn enorme smaakdragers. Ondanks dat de ingrediënten dan vaak hetzelfde zijn raak je er door die variatie in smaken nooit op uitgekeken. En iedereen zegt dat het heerlijk ruikt als je jouw bakje opwarmt.'

Meer van Men's Health? Volg ons op Instagram & Facebook.