Wat is gezonder: rode of groene appels?

An apple a day, keeps the doctor away. Maar welke dan?

© Getty Images - Ekspansio

gettyimages-114316320

Iedereen heeft het zich wel eens afgevraagd. Wat is gezonder: rode of groene appels? Wij ontdekten welke van de twee de ultieme gezondheidskampioen is. Lees snel verder, en doe er je voordeel mee.

Ronde 1: Vezelgehalte

In de eerste ronde kijken we naar vezels. Rode appels komen hier sterk uit de startblokken, met een aanzienlijk hoger vezelgehalte dan hun groene tegenhangers. Vezels zijn cruciaal voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte. Met tot wel 18% meer voedingsvezels in de rode appel, scoort deze een overwinning in deze ronde. 1-0 voor de rode appel.

Ronde 2: Vitamines en mineralen

Nu is het tijd om te kijken naar de vitamines en mineralen die beide appels te bieden hebben. Rode appels nemen de leiding in deze ronde, met hogere niveaus van vitamine A en vitamine C in vergelijking met groene appels. Vitamine A is essentieel voor een gezonde visie en vitamine C ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij het bestrijden van ziektes. Tussenstand: 2-0.

Ronde 3: Suikergehalte

Een belangrijk aspect is het suikergehalte van de appels. Hier is de groene appel de winnaar, omdat hij minder suiker bevat dan de rode appel. Hoewel beide appels natuurlijke suikers bevatten, kan het kiezen voor een appel met een lager suikergehalte gunstig zijn voor mensen die hun suikerinname willen beperken. Tussenstand: 2-1.

Ronde 4: Quercetinekracht

In deze ronde duiken we dieper in de antioxidanten die in beide appels voorkomen, met name quercetine. Rode appels komen opnieuw als winnaar uit de bus, met hogere niveaus van quercetine in vergelijking met groene appels. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram. Uit onderzoek blijkt dat quercetine ontstekingsremmende en hartbeschermende eigenschappen heeft. Tussenstand: 3-1.

Ronde 5: Pectineprestatie

Tot slot: laten we eens kijken naar het pectinegehalte van beide appels. Met tot één derde meer pectine dan groene appels, wint wederom de rode appel deze ronde. Pectine is een oplosbare vezel die kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Met zijn indrukwekkende pectinegehalte voegt de rode appel nog een punt toe aan zijn overwinning. 4-1.

De ontknoping

Hoewel beide appels sterke punten hebben, is er geen twijfel over mogelijk dat de rode appel de kroon spant met zijn hogere vezel-, vitamine-, quercetine- en pectinegehaltes. Hou je meer van groene appels? Geen stress, de groene appel is ook zeker geen verkeerde keuze.

Let op: om optimaal te profiteren van de gezondheidseffecten van rode dan wel groene appels, is het belangrijk om ze niet te schillen. Een groot deel van de genoemde stoffen bevindt zich namelijk in de schil.

Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?