Etiketten lezen: zo herken je ultrabewerkt voedsel

Weet wat je eet.

© Getty Images - d3sign

gettyimages-1309377198

Van die knapperige cruesli door je ontbijt tot dat zakje nasi-kruiden door je mealprep: de kans is groot dat je keukenkastjes vol liggen met bewerkte voeding. En de kans is nog groter dat je dit helemaal niet doorhebt. Bewerkt voedsel doet niet heel veel goeds voor je lichaam en kan je schrappen uit je eetpatroon. Maar waar begin je?

Bewerkt voedsel

Bij bewerkt voedsel kun je denken aan producten waar allerlei extra's en stoffen aan toegevoegd worden, om het product langer houdbaar te maken. Ook worden er op deze manier meer smaken aan het product toegevoegd. Deze toevoegingen worden op de verpakking van een product aangegeven, maar zijn voor de gemiddelde Nederlander een abracadabra aan gegevens. Oftewel, onverklaarbare ingrediënten.

Wat doet bewerkt voedsel met je lichaam?

Vaak bestaan deze ingrediënten uit toegevoegde suikers, vetten of industriële ingrediënten die niet rechtstreeks uit de natuur komen. Dit zijn kunstmatige kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen (de welbekende E-nummers) die je op de verpakking terugvindt, maar waar je alle ins en outs niet van kent. Onderzoek toont aan dat ultrabewerkte voeding weinig goeds doen voor je lichaam. Zo zou het de kans op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes vergroten.

Lesje etiketten lezen

Verwacht je een compleet stappenplan om een etiket te lezen, dan kunnen we je alvast vertellen: dat is niet nodig. Om bewerkt voedsel te vermijden, is het simpelweg belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Check de ingrediëntenlijst en vraag jezelf af of je de ingrediënten kent. Met verse producten zit je vrijwel altijd goed. En wil je dan toch een keer die ultrabewerkte maaltijd naar binnen werken, dan is er heus geen man overboord. Balans is het allerbelangrijkste.

Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?