Het nocebo-effect: wat is dat?

In het kort: laat je niet gek maken.

© Getty Images - sankai

gettyimages-2147566782

Het nocebo-effect. Wij hadden er nog nooit van gehoord. Zonde, want het heeft meer invloed op je (sport)prestaties dan je zou denken. Laten we eens duiken in de wereld van het nocebo-effect.

Wat is het nocebo-effect?

Het nocebo-effect is als het chagrijnige tweelingbroertje van het placebo-effect. Terwijl een placebo-effect positieve effecten kan hebben op basis van je verwachtingen, kan een nocebo-effect juist negatieve effecten veroorzaken door negatieve verwachtingen. Het is een self-fulfilling prophecy van ellende: als je gelooft dat iets je pijn zal doen of veel moeite zal kosten, zal dat ook gebeuren — zelfs als er eigenlijk niets aan de hand is.

Het nocebo-effect in de sportschool

Hoe zit het met het nocebo-effect in de sportschool? Stel je voor dat je die barbell oppakt voor je volgende set bankdrukken en je denkt: Dit gaat pijn doen, dit is te zwaar voor mij, dit gaat me nooit lukken. Raad eens wat er waarschijnlijk zal gebeuren? Je voelt die pijn al voordat je überhaupt begint. Negatieve gedachten en verwachtingen kunnen je trainingsprestaties belemmeren. Als je constant denkt dat je te zwak of moe bent, of dat je te langzaam vooruitgaat, zal je dat ook zo ervaren. Het nocebo-effect kan je mindset saboteren en ervoor zorgen dat je jezelf tegenhoudt, zelfs als je fysiek tot meer in staat bent.

Hoe versla je het nocebo-effect?

Dus, hoe versla je het nocebo-effect en herover je je mindset in de sportschool? Hier zijn een paar tips:

1. Focus op het positieve

Richt je aandacht op wat je wél kunt doen en welke vooruitgang je al hebt geboekt, in plaats van te focussen op wat je niet kunt.

2. Visualiseer succes

Visualiseer jezelf terwijl je je doelen bereikt en succesvolle trainingen voltooit. Positieve visualisatie kan je zelfvertrouwen vergroten en je motivatie versterken.

3. Gebruik positieve affirmaties

Herhaal positieve affirmaties zoals "Ik ben sterk", "Ik kan dit" en "Ik maak vooruitgang" om je mindset te versterken en negatieve gedachten te vervangen. Voelt misschien een beetje gek wanneer je dit voor het eerst doet, maar het werkt echt.

4. Wees flexibel

Accepteer dat sommige dagen beter zullen zijn dan andere en wees mild voor jezelf als dingen niet volgens plan verlopen. Het is oké om te falen, zolang je maar blijft proberen en gelooft dat je het de volgende keer beter kunt.

Het nocebo-effect klinkt misschien als een bedreiging, maar laat je niet gek maken (dan trap je juist in de val van het nocebo-effect). Met de juiste mindset en strategieën kun je het verslaan. Zowel in de sportschool als in de rest van het leven, is je mindset je krachtigste wapen. Gebruik 'm.

Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?