Werkzorgen in bed: zo voorkom je slapeloosheid door werkstress

Van werkstress in de slaapkamer is nog nooit iemand gelukkig geworden.

© Getty Images - Djavan Rodriguez

gettyimages-1794021627

Hoeft jouw hoofd je kussen maar aan te raken om de piekergedachtes van start te laten gaan? Niemand wordt gelukkig van werkstress. Of je nu eigen baas bent of in dienst van een bedrijf met hoge werkdruk: er zijn manieren om je brein te kalmeren.

Werkstress in de slaapkamer

Hoge werkdruk, een verschrikkelijke baas, zeurende collega's, to do-lijsten die nooit afgerond zijn of faalangst: werkstress speelt een grote rol in ons leven. En dat is niet gek. Veel mensen spenderen 40 uur per week aan hun baan, waardoor het meer dan logisch is dat je gedachtes veelal over werk gaan.

Het is oké om betrokken te zijn met je werk, dit toont aan dat je bedreven en gepassioneerd bent. Maar het moet niet de overhand nemen. Je nachtrust is van jou, niet van je irritante baas of zeikende collega's.

Werkstress vs. slaap

Dat slaap beïnvloed wordt door werkzaken, blijkt ook uit studies naar de relatie tussen slaap en werk. Een onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Behavioral Medicine constateert dat hoge werkeisen, een kleine invloed op beslissingen en een hoog professioneel compromis de drie grootste factoren zijn.

Wees stress de baas

Vanaf 22.00 uur niet meer aan werk denken? Da's makkelijker gezegd dan gedaan. En je gedachtes uitzetten? Dat kan helaas ook niet met een knop. Er zijn manieren om stress te verminderen, zonder meteen je baan op hoeven te zeggen. Tenzij je werk je doodongelukkig maakt — dan wordt het tijd om jezelf achter de oren te krabben.

1. Blijf in beweging

En nee, dan bedoelen we niet het woelen en draaien in bed. Door overdag meer te bewegen, zullen je lichaam en geest beter ontspannen wanneer het bedtijd is.

2. Schakel een piekermoment in

Klinkt gek, maar verplaats je piekermoment eens naar een ander moment op de dag. Kies er bijvoorbeeld voor om na het avondeten al je gedachtes te laten krioelen en ze daarna weer te parkeren. Dit kun je bijvoorbeeld combineren met een avondwandeling, dit brengt namelijk nog meer mentale voordelen met zich mee. Belangrijk: zet bij deze wandeling geen podcast of muziek op.

3. Zorg voor ontspanning

Door met een opgefokt gevoel in bed te gaan liggen, is de kans op gepieker al gauw aanwezig. Ontspan voordat je tussen de lakens kruipt door iets te doen waar jij blij van wordt. Een uitgebreide douche, lange badsessie of het lezen van een spannend boek: doe iets waar je rustig van wordt.

4. Houd werk buiten de slaapkamer

Hier kunnen we kort over zijn: ga alsjeblieft niet je laatste e-mails versturen vanuit bed. Hiermee neem je je werk écht de slaapkamer in, dat is vragen om problemen. Dat is trouwens niet het enige probleem wat optreedt wanneer jij je telefoon gebruikt in bed.

5. Schrijf het van je af

Dit klinkt misschien zweverig, en je hoeft hier ook echt geen roze dagboekje voor aan te schaffen, maar tijdens een piekersessie kun je proberen je gedachtes van je af te schrijven. Maak bijvoorbeeld simpelweg een notitie in je telefoon met een aantal steekwoorden. Taken die je nog moet afronden, beslissingen die je nog moet maken: schrijf het van je af en geef het letterlijk een plekje.

6. Sta even op

Draaien, woelen, piekeren: het kan je ongelooflijk chagrijnig maken als je niet in slaap kunt vallen. Maar een gefrustreerd mens valt helaas nog minder snel in slaap. Kun je de slaap echt niet vatten, sta dan even op, ga een boek lezen of doe iets anders waarvan je ontspant. Vervolgens geef je het gewoon nog een kans.

Volg je Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok?