Zijn snacks ongezonder als je er alcohol bij drinkt?
Jammer, maar waar.
© Getty Images - fcafotodigital

Het zal geen onbekende situatie voor je zijn: in de ene hand heb je een biertje met de andere hand doop je een bitterbal in de mosterd. Genieten. Je weet dat een glas bier minder gezond is dan een glas water. Maar heb je je wel eens afgevraagd of het negatieve effect van de snacks die je eet groter is als je het eet in combinatie met alcohol? Oftewel: is een bitterbal ongezonder als je ‘m eet bij een biertje dan als je ‘m eet bij een alcoholvrij drankje? Wij zochten het voor je uit.
Wat zegt de wetenschap?
Onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition toont aan dat de consumptie van alcohol de oxidatie van vetten aanzienlijk vermindert. In een studie waarin deelnemers een vetrijke maaltijd aten met en zonder alcohol, bleek dat de vetverbranding lager was na het consumeren van alcohol. Dit betekent dat de calorieën uit die snack eerder worden opgeslagen als vet wanneer je ‘m combineert met alcohol. Balen.
Hoe kan dat?
Wanneer je alcohol drinkt, heeft dit een directe invloed op de manier waarop je lichaam vet metaboliseert. De lever, die normaal gesproken vetzuren uit het bloed verwijdert en omzet, moet zich nu richten op het afbreken van de alcohol. Dit proces heeft voorrang omdat alcohol toxisch is en moet worden verwijderd. Dit betekent dat de verbranding van vet tijdelijk wordt onderdrukt, wat kan resulteren in een verhoogde opslag van vet in het lichaam.
En nu?
Hoewel een enkele snack op zichzelf geen groot probleem is, kan het combineren met alcohol de vetopslag in je lichaam verhogen. Genieten en herinneringen maken met vrienden zijn daarentegen ontzettend goed voor je mentale gezondheid. Dus ons advies: maak je niet te druk om een snack meer of minder. Als je je toch zorgen maakt over vetopslag, is het wellicht een idee om te kiezen voor één van de twee. Dan kom je wel voor een duivels dilemma te staan: gun je jezelf het biertje of de bitterbal?