5 bewezen manieren om je vrolijker te voelen
Skip een dip met deze tips.
© Getty Images - Maskot

Dagelijks met een grote glimlach uit bed stappen, dat is heus niet nodig (en een beetje eng zelfs). Maar merk jij dat je algehele stemming nogal negatief is? Zie je het glas halfleeg? Dan zijn er een aantal bewezen manieren om jezelf vrolijker te maken.
Vrolijk voelen
Een salarisverhoging, een cheat meal met een Big Mac-menu of nieuwe gadgets voor in huis: het maakt ons vrolijk. Maar blijvend, is dat gevoel vaak niet. Wanneer je een tijdje niet zo lekker in je vel zit, kan vrolijk worden verdomd lastig zijn. Je belandt in een negatieve spiraal – en daar kan geen fastfood of geldbedrag tegenop.
Nieuwe spullen of lekker eten kan je tijdelijk vrolijk maken, maar wil je een bewezen oplossing om je humeur te verbeteren? Wij helpen je.
1. Stop met vergelijken
Jezelf vergelijken met die ene maat die door weer en wind naar de gym gaat, zonder dat het moeite lijkt te kosten. Of balen van het feit dat jij niet zulke biceps hebt als die ene kast op Instagram. Volgens onderzoek word je ongelukkiger als je jezelf vergelijkt met de mensen om je heen. Echt goed voor je mentale gesteldheid is dat niet, de keerzijde van de fitnesswereld. Online of in het echte leven, we vergelijken ons veel te vaak met anderen. Hoe moet het dan wel? Focus op je eigen vooruitgang en prestaties, in plaats van jezelf vergelijken met anderen. Je leeft en sport voor jezelf. Hoe knap is het als jij jezelf overwint en naar de gym fietst terwijl het regent?
2. Stop je geld in momenten
Je kent 'm vast, die lekkere Hollandse uitspraak: 'Spaar geen centen, maar momenten.' Klinkt als een simpele opmerking, maar blijkbaar staat het investeren in momenten echt voor geluk. Onderzoek van Journal of Experimental Social Psychology wijst namelijk uit dat je gelukkiger wordt van het investeren in momenten dan in spullen. Geef je zuurverdiende knaken dus uit aan vakanties of uitjes met je vrienden of familie in plaats van een paar nieuwe schoenen of een mooie (maar eigenlijk veel te dure) auto. Deze mooie momenten verrijken je leven en verhogen je algehele geluksgevoel.
3. Wees een beetje dankbaar
Je hoeft niet iedere ochtend je dankbaarheden op te schrijven in een roze dagboekje. Dankbaar zijn kan ook door eens wat vaker stil te staan bij wat je allemaal wél hebt. Draai je negatieve gedachtes eens om. Stop met gedachtes als: 'Ik heb weinig geld, nog steeds geen leuke vriendin en een te klein huis.' Misschien klopt dit wel, misschien ook niet. Maar vaker wel dan niet zijn er ook veel positieve dingen in je leven. Een dak boven je hoofd, een gezond lichaam of liefhebbende vrienden en familie. Dankbaarheden opschrijven (of opnoemen) verandert je manier van denken – en volgens onderzoek word je er vrolijker van.
4. Stel doelen voor geluk
Een trucje waarbij je je brein een beetje voor de gek houdt, maar het werkt. Haalbare doelen te stellen (dus geen moeilijke dingen als 'ik wil dit jaar een ton verdienen', terwijl een loonsverhoging niet in het verschiet ligt) geeft je brein een boost. Maak lijstjes met dingen die je wil doen of bereiken, waarvan je weet dat ze haalbaar zijn. Heb je een doel behaald? Vier dan je mini-succes. Het gaat je vrolijker maken. Let op: denk klein. Bijvoorbeeld: Ik wil elke week drie keer sporten, of elke dag minimaal 15 minuten bewegen.
5. Vind iets waar je blij van wordt
Een open deur, maar we noemen 'm toch: vind een hobby waar je vrolijk van wordt. En voordat je roept dat je geen hobby's hebt, denk dan eens terug aan vroeger. Ging je als klein kind vaak met je vrienden voetballen? Dan wordt het misschien tijd om die oude hobby weer eens in het leven te roepen. Van een beetje beweging én een activiteit met je vrienden is nog nooit iemand ongelukkiger geworden. Toch?
Lukt het jou ondanks deze tips niet goed om je beter te voelen en ben je bang dat je met een depressie te maken hebt? Trek aan de bel en praat met iemand uit je omgeving over je gevoelens, schakel je huisarts in of bel met de depressielijn. Je bent nooit alleen.