Oranjekoorts: kun je echt ziek worden van de EK spanning?

Slecht nieuws voor de meest toegewijde oranjesupporters.

© Getty Images - Frank van Delft

Oranjekoorts

Het EK is weer in volle gang. De straten kleuren oranje, de vlaggen wapperen trots en overal waar je kijkt zie je mensen in oranje kleding of met een witte zweetband om. Menig voetbalsupporter heeft last van oranjekoorts. Maar wat is oranjekoorts precies? En kunnen we écht ziek worden van de EK spanning?

Wat is oranjekoorts?

Oranjekoorts is een fenomeen dat ons land overneemt tijdens grote sportevenementen zoals het Europees Kampioenschap voetbal (EK). Nederlanders halen massaal de oranje outfits en accessoires van zolder. Ze hebben zin in de wedstrijden en geloven maar al te graag dat we er, net als in '88, met de winst vandoor gaan. Deze uitbundige steun brengt de nodige spanning met zich mee. Zouden we het écht ver schoppen op het EK?

Kun je ziek worden van oranjekoorts?

Hoewel oranjekoorts in de eerste plaats figuurlijk is, kunnen de symptomen van extreme spanning fysiek merkbaar zijn. Dan hebben we het wel over de die-hard supporters, die ook buiten de wedstrijden om veel bezig zijn met het EK en de kansen van het Nederlands elftal. Die supporters kunnen daadwerkelijk last krijgen van stressgerelateerde klachten. De nervositeit en opwinding kunnen leiden tot slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten en zelfs verhoogde bloeddruk. Tijdens spannende wedstrijden kan je hartslag omhoog schieten, alsof je zelf op het veld staat.

Onderzoek toont aan dat de kans op hartaanvallen 15% hoger is wanneer je kijkt naar een voetbalwedstrijd van jouw nationale team. Dit illustreert hoe diep de emoties rondom sport kunnen gaan. Hoewel het zeldzaam is dat mensen ernstig ziek worden, is het niet ondenkbaar dat de intense spanning rondom het EK een negatieve impact heeft op de gezondheid van de meest toegewijde supporters.

Hoe zit het met de spelers?

Voor de spelers kan de druk van een groot toernooi als het EK enorm zijn. De verwachtingen zijn hooggespannen en de mentale belasting is groot. Onderzoek toont aan dat stress een rol kan spelen bij een verhoogd risico op blessures. Spanning en vermoeidheid kunnen leiden tot verminderde concentratie en coördinatie, wat de kans op ongelukken en blessures vergroot. Daarnaast kunnen stresshormonen zoals cortisol ontstekingsreacties in het lichaam verergeren, waardoor kleine blessures eerder escaleren tot grotere problemen. Dus ook voor onze helden op het veld is het belangrijk om hun hoofd koel te houden.

Omgaan met oranjekoorts

Oranjekoorts is niet alleen maar ongezond. Naar sport kijken op TV activeert de beloningscentra in onze hersenen. Daarnaast brengt het oranjegevoel ons samen en creëert 't een gevoel van eenheid en trots. Dus houd goede moed, pas goed op jezelf en laat de oranjekoorts je niet van je stuk brengen. Lopen de spanningen echt te hoog op? Zet de polonaise in, die kan je even helpen ontspannen.

Voor onze spelers is mentale begeleiding en goede fysieke verzorging essentieel. Technieken zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen en psychologische ondersteuning kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de focus en het welzijn. Lees je mee, Koeman?

Meer van Men's Health? Volg ons op Facebook, Instagram & TikTok.