Last van nachtmerries? Zo kom je ervan af
Genoeg is genoeg.
© Getty Images - janiecbros

Lig je 's nachts te woelen omdat je vastzat in een eindeloze bokswedstrijd tegen Rico Verhoeven? Of droomde je dat al je zuurverdiende spiermassa opeens verdwenen was? Of bevond je je plotseling in een Hyrox-race waarin elke stap voelde als een marathon? Nachtmerries zijn onnodig en verstoren je slaapritme. Laten we eens kijken waar die enge dromen vandaan komen, of ze invloed hebben op je (sportieve) prestaties en hoe je ervan af kunt komen.
Waar komen nachtmerries vandaan?
Nachtmerries komen voort uit een mix van psychologische, emotionele en fysiologische factoren. Dit kunnen stressvolle gebeurtenissen, onderdrukte emoties of zelfs te veel cafeïne zijn (ja, die pre-workout kan een boosdoener zijn). Dus, als je je afvraagt waar die enge dromen vandaan komen in je dromen, kijk dan eens naar je dagelijkse stressniveau.
Rust en herstel met nachtmerries?
Hier is het goede nieuws: zelfs als je 's nachts door een spookhuis lijkt te wandelen, krijgt je lichaam toch nog de rust die het nodig heeft. Je droomt vooral tijdens je REM-slaap (Rapid Eye Movement). Tijdens deze fase zijn je hersenen ontzettend druk bezig, terwijl de rest van je lichaam volledig ontspannen is. Onze hersenen zijn behoorlijk goed in multitasken, zelfs als ze zich bezighouden met die nachtelijke horrorscenario's. Dus ja, je lichaam rust uit, al voelt dat vaak niet zo als je uit een nachtmerrie ontwaakt.
Hoe kom je van nachtmerries af?
Laten we kijken naar manieren om die nachtmerries te verslaan. Komt 'ie.
1. Ontspan
Probeer wat ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen voordat je naar bed gaat. Een kalme geest voor het slapengaan kan helpen om die boze dromen op afstand te houden.
Lees ook: Wat te doen als je niet kunt slapen door de stress
2. Praat
Soms kunnen onderdrukte emoties bijdragen aan nachtmerries. Het kan opluchten om met een vriend, familielid of professional te praten over wat je dwarszit. Door je emoties te uiten, geef je jezelf de kans om ze te verwerken en hopelijk rustiger te slapen.
3. Bedenk je eigen happy end
Voor terugkerende nachtmerries kan het helpen om, nadat je wakker bent geworden, de nachtmerrie opnieuw in je hoofd af te spelen, maar dit keer met een positieve wending. Stel je voor dat je die angstaanjagende situatie overwint of dat er iets grappigs gebeurt. Op deze manier train je je brein om minder angstig te reageren op deze dromen, waardoor ze mogelijk minder vaak voorkomen.
En als dat allemaal niet helpt, kun je altijd nog een dromenvangertje ophangen boven je bed. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch? Slaap lekker!