Weekendfestival zonder spierverlies: de ultieme paklijst
Je hoeft echt niet te leven op witte bollen met Nutella.
© Getty Images - hobo_018

Een weekendfestival vraagt om de nodige voorbereidingen. Niet alleen is een campinguitrusting van belang, ook zijn boodschappen hoognodig. Wordt er in de WhatsApp-groepsapp alleen maar gepraat over witte bollen met Nutella? Met deze boodschappenlijst haal je je macro's gewoon vanaf de festivalcamping.
Boodschappenlijst
Van campingstoel tot luchtbed: het zijn essentiële onderdelen van een weekend overleven op een festivalcamping. Tegenwoordig vind je op de meeste festivals genoeg fancy foodtrucks en zijn gezonde opties steeds vaker te vinden. Denk aan een eiwitshake of portie rijst met kip-curry.
Maar ben je van donderdag tot maandag van huis, dan moet je flink wat tokens aanschaffen om aan genoeg eiwitten te komen. Boodschappen doen is dus slim, zo weet je precies wat je naar binnen gaat werken en het scheelt je bovendien nog wat centen. En met die prijzen van tegenwoordig, is dat wel lekker.
Wat neem je mee?
Allereerst is het belangrijk te bedenken dat je op de meeste festivalcampings geen stroom hebt. Een koelboxje blijft – afhankelijk van de temperaturen – vaak zo'n twee dagen koel. Producten die per se gekoeld moeten blijven, zijn dan ook niet handig om mee te brengen. Kies ook niet voor ingewikkelde producten die je nog moet schillen, snijden, hakken of pellen. Daar heb je met je brakke kop waarschijnlijk geen zin in.
1. Ontbijttips
Hoe brak je ook bent, je lichaam snakt naar een voedzaam ontbijt. Kies bijvoorbeeld voor havermout, aangelengd met water, op smaak gebracht met wat eiwitpoeder, fruit en eventueel pindakaas. Ontbijt je liever hartig, kies dan voor volkoren bollen met ei. Dit maak je gemakkelijk op een kookstelletje met één pan.
Boodschappenlijstje:
- Havermout
- Eiwitpoeder
- Fruit (banaan, appel)
- Eieren
- Volkoren bollen
- Pindakaas
2. Lunchtips
Er wordt op je festival hoogstwaarschijnlijk veel gelopen en gedanst, dus voldoende lunchen is minstens net zo belangrijk. Opnieuw kun je grijpen naar de volkoren bollen, in volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Ook blijf je langer verzadigd.
Als beleg kun je opnieuw kiezen voor ei, maar ook blikjes tonijn of knakworsten zijn behoorlijk voedzaam. Eet je een heel blik (kip)knakworsten leeg, dan krijg je met gemak 20 gram eiwitten binnen. Op zoek naar nog wat gezonde vetten? Neem dan een netje avocado's mee. Dan krijg je ook meteen de nodige vitamines binnen.
Boodschappenlijstje:
- Volkoren brood
- (Kip)knakworsten
- Tonijn in blik
- Avocado's
3. Dinertips
Denk je dat avondeten op één pannetje ingewikkeld is? Dat valt reuze mee. Tegenwoordig vind je in de supermarkt kant-en-klare rijst én complete bonenschotels of linzencurry's in een zak. Hierin zitten misschien iets meer E-nummers in dan je normaal gesproken naar binnen werkt, maar voedzaam is het wel. Het enige wat je hoeft te doen is de boel in een pannetje op te warmen en te serveren op een bak met rijst of volkoren wrap.
Ook kan een maaltijdsoep (bijvoorbeeld een linzen- of goulashsoep) behoorlijk wat koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bevatten. En ook dit hoef je alleen maar in een pannetje te gieten.
- Kant-en-klare rijst
- Bonenschotel in zak
- Volkoren wraps
- Maaltijdsoep
4. Snacktips
Terwijl jij voor je tent aan het uitbrakken bent, is een snackje op z'n tijd een goed idee. Wil jij je maag liever niet vullen met bussen Pringles en zakken M&M's? Onderstaande snacks zijn voedzaam. Inpakken, dus.
- Koffie (geen snack, maar wel onmisbaar na slechts enkele uren slaap)
- Ongezouten noten
- Eiwitrepen
- Beef jerky
- Fruit
- Roggebrood
- Ontbijtkoek
- Volkoren crackers
Oja, vergeet ook niet om een beetje te genieten. Zo'n weekend beleef je vaak maar één keer in het jaar en met één weekendje de teugels laten vieren zal je echt niet al je zuurverdiende gains teniet doen.