Mensen met dit slaapritme leven volgens onderzoek langer
Slecht nieuws voor alle nachtuilen.
© Getty Images - Yellow Dog Productions

Leg jij iedere avond je hoofd tussen 22:00 en 23:00 uur op je kussen en ontwaak je tussen 07:00 en 08:00 uur? Dan behoor je tot het chronotype ochtendmens. En dat blijkt gezonder dan onderzoekers in eerste instantie dachten.
Ochtendmens vs. avondmens
We beginnen bij het begin: ieder mens heeft zijn eigen chronotype, dat min of meer bepaalt hoe jij je dag graag indeelt. Je chronotype is een soort overkoepelende term voor het soort biologische klok dat je van nature hebt. Je biologische klok is verantwoordelijk voor je slaap/waakritme, eetlust en stemming gedurende de dag. Dit kan genetisch bepaald zijn. Trof jij je ouders 's ochtends fluitend in de keuken aan, dan ben jij waarschijnlijk – net als je vader en moeder – ook een ochtendtype. Het ene mens voelt zich fantastisch in de vroege ochtenduurtjes, terwijl de ander tot leven komt in de avond. En dan heb je ook nog een grote groep die daar tussenin hangt.
Goed nieuws voor ochtendmensen
Eerder spraken we al over de vier chronotypes en hoe je ontdekt welke jij bent. En blijkbaar zeggen deze chronotypes meer over je, dan je zou denken. Wetenschappers van de Northwestern University in Amerika en de University of Surrey in Engeland onderzochten namelijk of een slaapritme invloed heeft op de levensduur. Bij dit onderzoek werd er aan 400.000 deelnemers tussen de 38 en 73 jaar oud gevraagd welk chronotype zij zijn. Met als categorieën 'duidelijk ochtendtype', ‘matig ochtendtype’, ‘matig avondtype’ of ‘duidelijk avondtype'. Vervolgens werd de mentale en fysieke gezondheid van de deelnemers 6,5 jaar lang gemonitord.
Slecht nieuws voor avondtypes, want volgens dit onderzoek hebben matige en duidelijke avondtypen vaker last van psychische stoornissen en diabetes dan ochtendtypen. Er werd zelfs geconstateerd dat avondtypes minder lang leven dan ochtendtypes.
Hoe is dit mogelijk?
Dacht je dat laat naar bed gaan onschuldig is, dan heb je het dus mis. De onderzoekers stellen echter dat deze verschillen mogelijk veroorzaakt worden, doordat avondtypes minder bewegen en eten op verkeerde tijdstippen. Ook stelt Malcolm von Schantz, hoogleraar chronobiologie, dat er mogelijk meer rekening moet worden gehouden met slaapritmes.
“We moeten kijken of avondmensen waar mogelijk later kunnen beginnen en stoppen met hun werk. Ze zouden niet gedwongen moeten worden om om acht uur ‘s ochtends op te staan. Ook is er meer onderzoek nodig om na te gaan hoe zij hun biologische klok synchroon kunnen houden aan de zonnetijd.” Je baas lief aankijken en vragen of je misschien een uurtje later mag beginnen, om vervolgens een uurtje langer door te werken, is dus zo gek nog niet.
Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?