Zo kom je zo snel mogelijk van die vervelende blessure af

Blessures kunnen een flinke domper zijn.

© Getty Images - Oleg Breslavtsev

gettyimages-1288510145

Of je nu een fanatieke hardloper bent, je energie steekt in krachttraining of je passie vindt in teamsporten, een blessure kan je voortgang flink belemmeren. Gelukkig zijn er bewezen manieren om sneller te herstellen en weer volop actief te zijn. Komen ze.

Rust is cruciaal

Het klinkt misschien als een dooddoener, maar het is écht heel belangrijk: rust. Rust geeft je lichaam de kans om te herstellen. Het vermijden van activiteiten die de blessure kunnen verergeren, is essentieel. Dit betekent niet dat je hele dagen in bed moet blijven liggen, maar je moet wel activiteiten vermijden die de geblesseerde zone belasten. Studies tonen aan dat voldoende slaap en rust de herstelprocessen van het lichaam bevorderen, omdat tijdens de slaap groeihormonen vrijkomen die essentieel zijn voor weefselherstel.

Ice, ice, baby

De Ice, Compressie en Elevatie (ICE) methode is een klassieke techniek die nog steeds zeer effectief is voor acute blessures zoals verstuikingen en kneuzingen. IJs helpt om zwelling en ontsteking te verminderen, terwijl compressie en elevatie de bloedstroom bevorderen en verdere zwelling tegengaan. Onderzoek heeft aangetoond dat het toepassen van ijs in de eerste 48 uur na een blessure kan helpen om de pijn en zwelling aanzienlijk te verminderen.

Kleine nuance

Er zijn ook fysiotherapeuten die beweren dat ijs averechts werkt. De warmte, roodheid en zwelling die optreden, ook wel ontstekingsreactie genoemd, worden vaak gezien als iets negatiefs. Maar dit is - volgens de desbetreffende fysiotherapeuten - juist een teken dat je lichaam bezig is met herstellen. De roodheid betekent dat er meer bloed naar het gebied stroomt. Koelen zou dit herstelproces vertragen. Klinkt enigszins logisch, maar er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor dit idee. Daarom houden we voor nu nog vast aan het idee dat de ICE methode wel degelijk zin heeft - in ieder geval om de pijn te verminderen.

Schakel je fysiotherapeut in

Zodra de initiële zwelling en pijn zijn afgenomen, is fysiotherapie vaak de volgende stap. Een fysiotherapeut wordt nog wel eens onderschat, maar een getrainde fysiotherapeut kan een gepersonaliseerd revalidatieprogramma opstellen om je spieren te versterken en je bewegingsbereik te herstellen. Dit kan de hersteltijd verkorten en het risico op toekomstige blessures verminderen. Dit komt doordat je door gerichte oefeningen je spieren en pezen sterker maakt en beter voorbereid op toekomstige belasting. Geen overbodige luxe dus.

Herstel gaat door de maag

Wat je eet en drinkt, speelt een grote rol in je herstelproces. Eiwitten zijn cruciaal voor de opbouw en reparatie van spieren, terwijl antioxidanten helpen bij het bestrijden van ontstekingen. Daarnaast kan het hydrateren van je lichaam met voldoende water en elektrolyten het herstelproces bevorderen. Een dieet rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamine C, omega-3 vetzuren en zink kan het herstel aanzienlijk versnellen.

Heb geduld

Het herstellen van een blessure vraagt helaas tijd en geduld, maar door de juiste stappen te volgen kun je het proces aanzienlijk versnellen. Rust, de ICE-methode, fysiotherapie, goede voeding en geestelijke gezondheid spelen allemaal een cruciale rol in een snel en effectief herstel. Zo kan je zo snel weer een marathon lopen, een winnende goal maken of met ijzers smijten in de gym. Good luck.

Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?