Zo houd jij je hoofd koel bij zomerse temperaturen
En nee, witte kleding is niet de oplossing.
© Getty Images - Steve Prezant

De Nederlandse zomer laat nog even op zich wachten, maar in Zuid-Europa en andere werelddelen is het heet, heter, heetst. Dus, ga je op vakantie naar tropische temperaturen? Dit zijn tips om de zomerhitte te doorstaan.
Waarom hebben we het heet?
Bij extreme hitte, vooral boven de 35 graden, kan het lichaam moeite hebben om z'n warmte kwijt te raken. Dit komt omdat het temperatuurverschil tussen de omgevingstemperatuur, huidtemperatuur (± 34 graden) en onze lichaamstemperatuur (± 37 graden) dan te klein is. Als de omgevingstemperatuur lager is, kan je lichaam de warmte kwijt, maar als de buitentemperatuur gelijk of zelfs hoger is dan onze huidtemperatuur, lukt dat niet. Het gevolg? Je hebt het heet en zweet als een otter, zelfs als je gewoon stilzit.
Tips om de zomerhitte te doorstaan
1. Wen aan de hitte
We weten dat het verleidelijk is, maar blijf niet voortdurend binnen in de airco. Onze voorouders leefden op de warme savanne en ook wij kunnen ons aanpassen aan tropische temperaturen. Onderzoek bij topsporters tijdens de Olympische Spelen van 2021 liet zien dat men binnen tien dagen gewend is aan hogere temperaturen, sommigen zelfs binnen vijf dagen. Door regelmatig naar buiten te gaan, ook als het heet is, kan je lichaam geleidelijk wennen aan de warmte. Begin met korte periodes buiten en verleng deze geleidelijk. Dit kan je minder afhankelijk maken van kunstmatige koeling. Bovendien kan dit de zweetproductie efficiënter maken, waardoor je lichaam beter in staat is om zichzelf te koelen. Hup, uit die airco!
2. Slim sporten
Wil je per se sporten om zo zelfverzekerd mogelijk in die zwembroek te verschijnen? Begrijpelijk, maar sporten bij hoge temperaturen vereist wat extra denkwerk. Vermijd de heetste uren van de dag — meestal tussen 11 en 3 uur — of wacht tot de zon 's avond is ondergegaan. Pas je tempo aan, luister naar je lichaam en neem regelmatig pauzes om af te koelen en te hydrateren. Oververhitting kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een hitteberoerte. En geloof ons, daar zit je niet op te wachten. Dus, zet je bewijsdrang aan de kant en wees voorzichtig.
Lees ook: Hardlopen in de hitte doe je zo.
3. Blijf gehydrateerd
Hydratatie is cruciaal bij hoge temperaturen. Zweten is de belangrijkste manier waarop ons lichaam warmte kwijtraakt — voldoende drinken is daarbij essentieel. Hoeveel je moet drinken, hangt af van je persoonlijke behoefte. Controleer de kleur van je urine: als deze donker is, drink je waarschijnlijk niet genoeg. Let op met alcohol en cafeïne, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken.
4. Hoe minder kleding, hoe beter
Hoe minder kleding, hoe beter. Dit principe geldt op tropische dagen niet alleen in de slaapkamer, maar ook daarbuiten. Ook het materiaal van de kleding speelt een belangrijke rol. Lichte, ademende stoffen zoals dun katoen, helpen je lichaam af te koelen door betere ventilatie en snellere verdamping van zweet.
Heb je altijd geleerd dat je witte kleding moet dragen om zo koel mogelijk te blijven? Dit is niet helemaal waar. De kleur van je kleding maakt minder verschil dan vaak wordt gedacht, laat onderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman zien. Witte of lichte kleding weerkaatst licht, maar het laat ook méér straling door. Hierdoor is het voor je gevoel even warm als wanneer je donkere kleding draagt. Weer wat geleerd.
Geniet van de zomer, maar zorg goed voor jezelf door slim om te gaan met de warmte. Lekker zweten, mannen.