Van brood tot pasta: zo check je of een product écht volkoren is

Blijkbaar bestaat niet elk volkoren product uit volkorenmeel.

© Getty Images - ClarkandCompany

gettyimages-1135091721

Volkoren boterhammen, volkoren pasta, volkoren noedels en zelfs volkoren crackers: de gemiddelde keukenla van een gymrat ligt er vol mee. Volkoren producten brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Maar is een product wel altijd zo volkoren als je denkt?

Volkoren is niet altijd volkoren

Helaas, er is weer een supermarktproduct waar je keihard door misleid wordt. Volkoren producten blijken namelijk niet altijd zo volkoren te zijn als je denkt. We beginnen bij het begin: volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en vitamine B. Eet je voldoende volkorenproducten, dan verlaag je het risico op hartziekten en diabetes type 2. Wil je minder bewerkt voedsel eten, dan is volkoren ook een verstandige keuze. Het zorgt er daarnaast ook nog voor dat je langer verzadigd bent.

Geen volkorenmeel

Maar nu komt-ie: niet elk product is zo volkoren als je denkt. Grijp jij een brood uit de schappen met 'volkoren' op het etiket, dan is de kans aanwezig dat er helemaal geen volkorenmeel in dit brood te vinden is. Nieuw onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangetoond dat ruim een kwart van de onderzochte 'volkorenproducten' een onjuiste volkorenclaim heeft gekregen.

Hoe wordt dit beoordeeld?

De beoordeling van volkorenproducten wordt gedaan op basis van het Warenwetbesluit Meel en Brood. Hier staat duidelijk wat precies volkoren is en mag zijn. Het is echter duidelijk dat fabrikanten en supermarkten deze regeltjes niet zo nauw nemen. Er worden nog genoeg producten verkocht die helemaal niet aan de volkoren-regels voldoen.

Het gaat om behoorlijk wat producten, want uit onderzoek van de NVWA blijkt dat 51 van de 190 onderzochte producten die als volkoren verkocht worden, niet uit volkorenmeel bestaan. Claimt een merk dat een product volkoren is, maar voldoet het niet aan de regels? Dan deelt de NVWA een boete van 525 euro per product uit. En da's voor grote bedrijven een lachertje.

Check het etiket

Wil je niet misleid worden in de supermarkt, dan dien je bij volkorenproducten dus goed de verpakking te controleren. Maar hoe check je of een product echt volkoren is? Volkorenbrood is brood gemaakt van 100 procent volkorenmeel. Als er ‘volkorenbrood’ op de verpakking staat, dan is het echt volkoren. Pasta en couscous mogen ‘volkoren’ worden genoemd als ze voor 100 procent uit volkoren(durum)tarwe bestaan. Dat geldt ook voor crackers, toastjes en koekjes.

Bestaat een product niet voor 100 procent uit volkorenmeel, dan mag het niet ‘volkoren’ worden genoemd. Wel mag worden vermeld hoeveel volkorenmeel is gebruikt. Bijvoorbeeld: koekjes met 50 procent volkorenmeel.

Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?