Welke vitamines zijn goed voor je spieren en gewrichten?
Welke vitamines dragen bij aan een goed herstel?
© Getty Images - Santiago Urquijo

Uren slijten in de gym: het vraagt veel van je lichaam. Niet alleen hebben je spieren en gewrichten het tijdens je sportsessie zwaar te verduren, ook tijdens de herstelfase wordt er veel van je lichaam gevraagd. Vitamines kunnen bijdragen aan de gezondheid van je spieren en gewrichten. Maar welke moet je kiezen?
Vitamines voor spieren en gewrichten
Tegenwoordig vind je in een gemiddelde drogisterij een heel arsenaal aan vitamines. Nogal overweldigend, aangezien ieder product claimt ergens goed voor te zijn. Ben je een mannelijke sporter en wil je je lichaam helpen sneller te herstellen en fit te blijven, dan kunnen onderstaande vitamines je helpen. Let op: vitamines en mineralen haal je het liefst uit je voeding en niet uit een potje. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon kom je vaak al een heel eind om alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen en een teveel aan bepaalde vitamines kan juist schadelijk zijn.
Vitamine B
De B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12) – we weten, een hele mond vol – zijn voor een sporter belangrijk. Zo helpt B11 vermoeidheid te verminderen en bevorderen de andere genoemde B-vitamines de energiestofwisseling in je lichaam.
B-vitamines komen elk in verschillende soorten groentes, noten, graan en vlees voor. Vitamine B12 komt alleen in dierlijke producten voor. Ook is het mogelijk om vitamine B in een supplementvorm te slikken, vaak worden alle B-vitamines dan samengevoegd om ervoor voor te zorgen dat je van iedere soort voldoende binnenkrijgt.
Vitamine C
Vitamine C is een van de hoofdverantwoordelijken voor het op peil houden van je weerstand. Het beschermt als antioxidant je lichaamscellen tegen schade, speelt een rol bij de vorming van bindweefsel en draagt bij aan de opname van ijzer. Een tekort aan vitamine C maakt je vatbaarder voor virussen. Ook zorgt het voor vertraagde wondgenezing en bij een langdurig groot tekort leidt het uiteindelijk tot scheurbuik.
Hoewel het niet direct bijdraagt aan het herstel van je botten, spieren en gewrichten, is een goede weerstand voor het volhouden van een trainingsschema erg belangrijk. Niets is vervelender dan een ziek worden als je net lekker in je sport-flow zit. Als sporter haal je vitamine C uit voeding als fruit, groente en aardappelen. Met name bepaalde koolsoorten, paprika, citrusvruchten, kiwi's, bessen en aardbeien bevatten veel vitamine C.
Vitamine D
Vitamine D is een belangrijke vitamine die een essentiële rol speelt in een aantal belangrijke processen in ons lichaam, zoals het risico op botbreuken verminderen en het behouden van spierfunctie. Genoeg vitamine D via voeding binnenkrijgen is haast onmogelijk. Vitamine D wordt voornamelijk door je huid aangemaakt wanneer het bestraald wordt door UV-B straling van de zon. Breng jij je de meeste dagen binnen door en zie je de zon maar weinig doordat je bijvoorbeeld in een kantoor werkt, dan heb je al kans op een vitamine D-tekort. Dit merk je niet meteen, maar kan symptomen als bot- of rugpijn, spierpijn, een gespannen gevoel en een slecht immuunsysteem veroorzaken. Sport je vaak, maar ben je maar weinig buiten, dan kan het verstandig zijn om vitamine D te suppleren.
Vitamine E
Vitamine E is een belangrijke antioxidant. Het beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels. Daarnaast helpt vitamine E bij het optimaliseren van de stofwisseling in je cellen. Vitamine E kan ervoor zorgen dat je snel herstelt en je spieren ook de volgende training goed aankunnen. Train je veel, dan is het dus verstandig om al je voorraden na het sporten snel weer aan te vullen.
Vitamine E vind je in voedingsmiddelen als zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Goed nieuws: een tekort aan vitamine E komt bijna nooit voor. Houd je je aan een gezond, gevarieerd eetpatroon, dan zit je in de meeste gevallen goed.
Heb je het gevoel dat je bepaalde vitamines tekort komt? Haak dan allereerst je huisarts aan. Hij of zij kan je op de juiste manier voorlichten over de mogelijkheden op dieetinterventies of suppletie.