Toe aan rust? Dit is waarom je moet gaan hiken
Zo wandel je jouw zorgen weg.
Surfers hebben vaak de neiging hun pareltjes niet te delen met anderen: hoe meer golven ze zelf kunnen pakken op een secret spot, hoe beter. Met hiken werkt dit anders, zo vertelt hiker Elmar Teegelbeckers enthousiast. Hij wil juist zoveel mogelijk informatie over onontdekte hikes verspreiden. Zo worden —hoopt hij— de populaire routes wat meer ontzien én krijgt iedereen de kans te genieten van de pareltjes onder de hikes. Maar, wat is hiken eigenlijk?
Wat is het verschil tussen hiken en wandelen?
Elmar reageert lachend: 'Haha, dat is een van de meest gestelde vragen. Een mooie wandeling in de bergen, op moeilijker terrein, is een hike. Dat kan bijvoorbeeld een eendaagse hike zijn, maar gaat vaak over meerdaagse hikes. Wandelen is meer een rondje in het park tijdens de lunch, en een hike is een échte wandeling in de natuur.'
Waarom zou je hiken moeten proberen?
'Ons leven zo druk. We rennen van afspraak naar afspraak, zijn de hele dag bereikbaar en zitten uren op onze mobiel. Een nogal fast leven. Met hiken ga je terug naar de basics. Alleen jij met je rugzak en simpele — maar cruciale — vragen die je bezighouden. Heb ik genoeg water? Voldoende eten? Waar ga ik heen? Ook maak je je hoofd even helemaal leeg. Wandelen is goed voor je, hiken nog beter', aldus Elmar.
Wat zijn de do's en don'ts van hiken?
'Hike slow, go far. Begin rustig. Je doet het voor jezelf, je hoeft niet als eerste of snelste op de top te zijn. Je hebt van zonsopgang tot zonsondergang om bij je slaapplek te komen, dus geen haast. Zorg er verder voor dat je genoeg eten en water bij je hebt en pak al je essentials in zoals goede regenkleding, stevige schoenen (geen sneakers!), eventueel wandelstokken voor stabiliteit, een goede backpack, zonnebrand en een petje — je kan je nogal verkijken op de zon. Houd het weer dan ook goed in de gaten en laat je niet verassen. Pas zo nodig je route aan. Eerste tocht? Kies dan een makkelijke route en ga niet voor een zware technische wandeling van 30 dagen. Wil je oefenen? Wandel dan eens met je rugzak op en laat de sportschool links liggen (of je staat daar uren op de band!).'
Wil je meer weten over hiken? Scoor dan het boek Hiking Trails van Elmar, waarin 18 trails in 18 verschillende landen worden uitgelicht: van 70km in België tot 620km in Slovenië. check zijn website waar je meer dan 100 tochten kunt vinden.