Zwemmen vs. rennen: welke cardio workout is beter?

Kun je beter te land of te water gaan?

© Getty Images - MichaelSvoboda

gettyimages-821322530

Misschien staat een cardio workout niet zo hoog op je prioriteitenlijstje en haal jij meer voldoening uit het opbouwen van gains dan een conditietraining. Toch doet een cardiotraining op z'n tijd doet veel goeds voor je – zowel mentaal als fysiek. Maar kun je dan beter gaan zwemmen of rennen?

Zwemmen vs. rennen

We weten dat zwemmen en rennen niet de enige vormen van cardio zijn, maar vandaag zetten we de voor- en nadelen van deze twee eens op een rij. Beide trainingen spreken meerdere spiergroepen aan en verbeteren de cardiovasculaire gezondheid, trainen het hart, verbeteren de bloedcirculatie en verlagen de bloeddruk, dit kan uiteindelijk het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Ook kan zowel zwemmen als hardlopen het uithoudingsvermogen en de mentale gezondheid verbeteren. Daarnaast ondersteunen beide sporten een gezond immuunsysteem en verbetert deze vorm van inspanning je slaapkwaliteit.

Wat is er zo goed aan zwemmen?

Je hebt vast wel eens gehoord dat je moet zwemmen wanneer je kampt met een blessure. En dat is niet zonder reden. Zwemmen is namelijk een niet-gewichtdragende oefening. Dat betekent dat zwemmen geen extra druk op je gewrichten en pezen uitoefent, maar wel bijdraagt aan je stabiliteit. Dit voorkomt stress op je lichaam. Je traint je lichaam dus eigenlijk op een zachte manier. Bij het zwemmen worden meerdere spiergroepen aangesproken, namelijk je schouders, borst, armen, rug, core, voor- en achterkant van de bovenbenen, kuiten, billen en heupflexoren.

Baantjes trekken is een workout met lage impact, die goed werkt voor het opbouwen van spierkracht en flexibiliteit. Ook kun je het tempo zelf verhogen en hierdoor op je eigen niveau je conditie opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan steeds sneller zwemmen, afwisselen in technieken of minder pauzeren.

Nadelen van zwemmen

Dat zwemmen flink wat voordelen kent, wil niet zeggen dat er geen nadelen in het spel zijn. Waar je in de zomer mogelijk in een meer of zee kunt duiken, geldt dit in de winter (in Nederland) niet. Toegang tot een zwembad is mogelijk, maar een abonnement op een binnenbad kost je wel wat centen. Daar komt nog bij: duik je regelmatig een chloorbad in, dan kan dit voor mensen met een gevoelige huid minder fijn uitpakken. Blootstelling aan water met chemicaliën kan voor huid- en oogirritatie zorgen.

Wat is er zo goed aan rennen?

Jezelf wat kilometers in het zweet rennen zorgt voor iets meer stress op je lichaam dan een zwemsessie. De belangrijkste spieren die bij het hardlopen worden gebruikt zijn de voor- en achterkant van de bovenbenen, kuiten, billen, heupflexoren, buikspieren en onderrug.

Dat hardlopen onwijs populair is, is niet gek. Het is een gemakkelijke manier om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en calorieën te verbranden. Ook is het voor iedereen vrij duidelijk hoe je moet rennen, in tegenstelling tot zwemmen. Uiteraard zijn er tips en trucs voor de beste loopstijl, maar bij zwemmen komt er meer techniek kijken. Ook is hardlopen een sociale sport, je kunt gemakkelijk met vrienden een rondje rennen. Afspreken in het zwembad kan ook, maar bijpraten tijdens een borstcrawl lijkt ons ingewikkeld.

Nadelen aan hardlopen

Net als bij zwemmen, gelden er ook bij hardlopen een aantal nadelen. Zo is het ten eerste blessuregevoelig. Je zet tijdens het rennen flink wat stress op de gewrichten in je (onder) benen. Wanneer je niet goed opwarmt, op een verkeerde manier rent, de verkeerde schoenen draagt of geen cooling down uitvoert, kan een blessure een onverwachts cadeau zijn.

Ook is het mentale aspect tijdens het hardlopen voor veel mensen een nadeel. Een lang stuk rennen wordt door veel mensen als saai bestempeld en is daarom moeilijk vol te houden. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om hardlopen mentaal minder pittig te maken.

Welke cardiotraining is beter?

Maar, welke vorm van cardio is dan beter? Dit hangt af van jezelf. Ben je gevoelig voor blessures of ervaar je snel gewrichtsproblemen, dan is zwemmen voor jou een ideale trainingsvorm. Heb je niet zomaar toegang tot een zwembad, en zoek je een meer toegankelijke cardio-optie dan is hardlopen een betere keuze. Dit hangt dan vervolgens weer af van de omgeving waarin jij woont. In Nederland is hardlopen perfect te doen, maar in een heuvelachtig gebied piep je waarschijnlijk wel anders.

Houd dus rekening met je blessuregeschiedenis, de omgeving waar je woont en je persoonlijke voorkeur. En daarbij geldt ook nog: je hoeft niet te kiezen. Want wil je conditie opbouwen, dan is een afwisseling tussen zwemmen en hardlopen ideaal.

Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?