De Toetjesmaag: bestaat er echt een apart plekje voor desserts?
Al heb je nog zoveel gegeten, dat toetje is onweerstaanbaar.
© Getty Images - John Fletcher / FOAP

Je kent het wel: na een stevige maaltijd zit je eigenlijk bomvol, maar zodra iemand dessert aanbiedt, lijkt er ineens weer plek te zijn. Dit fenomeen wordt vaak gekscherend de 'toetjesmaag' genoemd. Maar bestaat die echt of is het gewoon een excuus om een ijsje te halen?
Wat zegt de wetenschap?
Voor alle duidelijkheid: er is geen fysieke 'toetjesmaag'. Onze maag is één geheel en heeft geen aparte ruimte voor desserts. Toch voelen veel mensen dat ze altijd nog wel wat lekkers kunnen eten, ook als ze eigenlijk vol zitten. Wetenschappers hebben hier een verklaring voor, het draait allemaal om sensorische specifieke verzadiging. Dit betekent dat hoe meer je van hetzelfde eet, hoe minder trek je erin krijgt. Maar als je daarna iets totaal anders voorgeschoteld krijgt, zoals een zoet toetje na een hartige maaltijd, kun je ineens weer trek krijgen.
Hoe werkt dat?
Wanneer je eet, geven je maag en darmen signalen naar je hersenen om aan te geven dat je vol zit. Deze signalen worden mede gestuurd door hormonen zoals ghreline, dat je hongergevoel aanwakkert, en leptine, dat je een verzadigd gevoel geeft. Ook speelt cholecystokinine (CCK) een rol, vooral na een maaltijd met veel vet en eiwitten. Dit hormoon helpt bij de vertering en zorgt ervoor dat je je vol voelt.
Er is nog iets interessants: dopamine. Dit is een stof in je hersenen die je een goed gevoel geeft. Eten, en vooral lekker eten, kan ervoor zorgen dat je hersenen dopamine vrijgeven. Dit is hetzelfde systeem dat geactiveerd wordt bij andere prettige activiteiten, zoals sporten of muziek luisteren. Dus als je die tiramisu, crème brûlée of chocoladetaart ziet, reageert je brein meteen: 'Dat wil ik hebben!'
Psychologische trucs
Naast de fysiologie is er ook een psychologisch aspect. Het is vaak een gewoonte om een maaltijd af te sluiten met iets zoets. En ja, de mens is een gewoontedier. Zelfs als je eigenlijk vol zit, kan het idee van een lekker toetje onweerstaanbaar zijn. Een dessert biedt precies waar je op dat moment naar verlangt: een nieuwe smaak, textuur en geur.
Kortom
Bestaat de ‘toetjesmaag’? Niet echt, maar er zijn genoeg redenen waarom je altijd wel ruimte lijkt te hebben voor iets zoets. Dus de volgende keer dat je bij je vrienden zit en iemand een toetje aanbiedt, weet je dat je hersenen gewoon om een extraatje vragen. Houd je macro's in de gaten, dan kan een toetje nooit kwaad. Geniet ervan!