Zo kan jij jouw immuunsysteem versterken en ziekmakers verslaan
Hoe werkt het immuunsysteem eigenlijk, en wat eet ik om het optimaal te laten functioneren?
© Getty Images - SIphotography

Niets is vervelender dan ziek zijn. Vooral als je net halverwege je trainingsschema ineens een week sporten moet overslaan. Is er een manier om te voorkomen dat je ooit ziek wordt? Nope, maar je kunt ziekmakers wel zo veel mogelijk buiten de deur houden door je immuunsysteem te versterken.
Hoe werkt je immuunsysteem
Het immuunsysteem is verantwoordelijk voor het afweren en opruimen van interne en externe ziekteverwekkers. Dit doet het op drie verschillende manieren.
Allereerst de fysieke barrière. Je denkt daarbij natuurlijk aan je huid, maar ook slijmvliezen zoals in je neus en keelholte kan je tot fysieke barrière rekenen. Wanneer je lichaam hier met bacteriën in contact komt, zorgt bijvoorbeeld het speeksel ervoor dat deze gedood worden voordat jij er ziek van wordt.
De tweede manier waarom je immuunsysteem werkt noem je de algemene afweer. Hierbij hebben we het over de witte bloedlichaampjes die door je lichaam 'reizen', lichaamsvreemde stoffen inkapselen en uitschakelen.
Specifieke afweer is de derde manier waarop je lichaam afrekent met, het zit in de naam, specifieke virussen en of ziekmakers. Deze specifieke afweer maakt gebruik van lymfocyten, een speciaal soort witte bloedcellen dat op slechts één soort virus past.
Welke organen zijn betrokken bij het immuunsysteem
Bij die fysieke barrière speelt je allergrootste orgaan: je huid, een belangrijke rol. Ook je slijmvliezen en darmwand zijn lastig te passeren voor ziekmakers. Tot slot werken cellen in de milt en lever mee aan het herkennen en uitschakelen van virussen en dus het versterken van je immuunsysteem.
Ook al werkt je immuunsysteem continue om jou gezond te houden, ziek worden kun je helaas nooit volledig voorkomen. En dat jij bepaalde symptomen ervaart betekent dan ook niet dat je immuunsysteem niet werkt. Wat kan je doen om je immuunsysteem zo goed mogelijk te ondersteunen?
Hoe krijg je een beter immuunsysteem?
Het immuunsysteem bestaat zoals je nu weet uit allerlei verschillende processen die proberen om interne en externe ziekmakers te weren. Hoewel dit systeem prima werkt zonder jouw ingrijpen, snappen we dat je zoekt naar mogelijkheden om je immuunsysteem te versterken. Focus daarbij op de volgende punten.
Slaap voldoende en regelmatig
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat slaap bij het immuunsysteem een belangrijke rol speelt. Te weinig slaap, of een enorm verstoord slaapritme kan funest zijn en het is daarom erg belangrijk om uit te zoeken wat jouw slaapbehoefte is.
Beweeg dagelijks matig intensief
Dit moet voor jou een eitje zijn. Regelmatig bewegen kan, volgens onderzoek, het immuunsysteem beter laten functioneren en zorgt ook nog eens voor betere slaap. Daarentegen kan té zwaar sporten je immuunsysteem verzwakken, bewaar dus de goede balans tussen bewegen en rusten.
Eet gezond en gevariëerd met voldoende vitamines en mineralen
Wat moetje eten om je immuunsysteem te versterken? Eet veel (verschillende) soorten groenten en fruit — bij voorkeur met vitamine C — en eet niet (te lang) in een calorietekort. Verrijk jezelf met alle vitamines en mineralen die voeding jou te bieden heeft, eet niet te veel ultra bewerkt voedsel en drink met mate.
Vaccineer (en word ziek)
Jouw immuunsysteem is een bijzonder vernuftig systeem dat, sinds je geboorte, bijhoudt wat jou allemaal ziek heeft proberen te maken en hoe het daar mee om moet gaan. Wanneer je ziek wordt train je dus als het ware je immuunsysteem voor het volgende virus. Door te vaccineren tegen bekende ziekmakers kun je je lichaam op een veilige manier leren hoe het met specifieke ziekmakers kan afrekenen.
Kun je met supplementen je immuunsysteem boosten?
Als je het aan pillenverkopende influencers vraagt, is dit een must. Echter is er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen. Voer bovenstaande tips (slaap goed, beweeg en eet gezonde voeding) uit om je immuunsysteem goed te laten werken, meer dan dat kun je waarschijnlijk niet doen en kost je onnodig veel geld.
Hoewel je bij een gezond voedingspatroon zelden suppletie van vitamines en mineralen nodig hebt, kan het bij tekorten — bijvoorbeeld door een onvolledig voedingspatroon of doordat je lijf bepaalde stoffen niet goed kan verwerken — aan te raden zijn om (multi)vitamines bij te slikken. Raadpleeg hiervóór altijd een huis arts of gediplomeerd diëtist. Hij of zij kan je helpen met het maken van een verstandige en veilige keuze. Een overschot aan bepaalde vitamines kan namelijk gevaarlijk zijn.
Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.