Kritiek op uitspraken Andrew Huberman: 'Hij zegt dingen die niet kloppen'
De neuroloog en podcastmaker slingert allerlei onwaarheden de wereld in.
Iedere dag koud douchen bevordert je immuunsysteem en geen koffie nuttigen voor je ontbijt om je circadiaans ritme niet te verstoren: het zijn dit soort quasiwetenschappelijke levensregels waar Andrew Huberman zijn bekendheid aan dankt. In de wetenschapspodcast Huberman Lab kaart hij het ene na het andere onderwerp rondom gezondheid aan, maar helaas schijnt het niet allemaal te kloppen. En dat is riskant, aangezien de beste man miljoenen luisteraars heeft.
Wie is Andrew Huberman?
De Amerikaanse neurowetenschapper Andrew Huberman is wereldwijd bekend van zijn podcast Huberman Lab. Hij vertelt in zijn afleveringen – die overigens urenlang duren – hoe je zo energiek, productief en gezond mogelijk je leven kan indelen. Van het slikken van bepaalde supplementen tot aan het onderdompelen in een ijsbad: Huberman heeft flink wat levensadviezen.
Een deel van de basale adviezen van Huberman zijn juist en, laten we ook even verduidelijken; goed bedoeld. Maar helaas zijn ook veel uitspraken – die volgens Huberman gebaseerd zijn op wetenschap – niet waar.
Wetenschappers zetten vraagtekens
In een nieuwe aflevering van Pointer Checkt worden de uitspraken van Huberman onder de loep genomen. De programmamakers stellen dat Huberman steeds meer kritiek krijgt. 'Andere wetenschappers stellen namelijk dat hij fouten maakt, resultaten van onderzoek overdrijft, te veel buiten zijn eigen vakgebied treedt en niet onafhankelijk genoeg is door de vele sponsors in zijn afleveringen.'
In de aflevering wordt duidelijk dat Huberman niet alleen maar onwaarheden uitkraamt. Hij is immers neuroloog en weet veel over hersenen. Maar Huberman is geen expert op het gebied van het immuunsysteem of andere delen van het lichaam, waar hij wél allerlei uitspraken over doet. 'Hij zegt dingen die kloppen en op wetenschap zijn gebaseerd, maar ook veel dingen die niet kloppen.'
Ingewikkelde termen
Uit het onderzoek van Pointer Checkt komt naar voren dat veel mensen van Huberman hebben geleerd. Zo wordt er gezegd dat mensen door de podcastmaker hun Instagram hebben verwijderd en zo meer focus kregen of door zijn tips meditatie-skills hebben geleerd. Toch is er ook een kanttekening. Huberman wordt heel serieus genomen door zijn luisteraars — en onwaarheden verspreiden is dan gevaarlijk.
'Hij gebruikt ingewikkelde termen en legt de fysiologie uit, die vaak klopt, dus je gaat mee op die trein. Dan gaat hij verder met iets wat niet klopt. En dan is het heel aannemelijk om daar ook in mee te gaan', stelt een expert in de video.
Factchecken
In de video wordt een uitspraak van Huberman over magnesium door een wetenschapper die magnesiumtekort onderzoekt, ontkracht. Zo stelt de podcastmaker dat je door het slikken van magnesium bisglycinaat of magnesium threonaat makkelijker in slaap kan vallen, maar: 'daar is geen goed wetenschappelijk bewijs voor', vertelt de onderzoeker.
Ook zegt Huberman dat zonnebrand veel schadelijke stoffen zou bevatten, het zou namelijk tien jaar na het smeren nog in iemands hersenen terug te vinden zijn. Maar een studie waar Huberman naar wijst? Die bestaat niet.
Kortom, het moge duidelijk zijn dat Huberman onder een vergrootglas ligt en je niet al zijn uitspraken voor waar aan moet nemen. 'Natuurlijk zegt hij echt wel dingen die kloppen en die op wetenschap zijn gebaseerd, maar juist daardoor is het heel moeilijk te herkennen dat hij vaak te kort door de bocht gaat of dingen zegt die niet juist zijn of niet goed zijn onderzocht.' Blijf dus scherp en neem Hubermans uitspraken soms met een korreltje zout, vooral wanneer hij iets zegt wat de wetenschappelijke consensus tegenspreekt.