Is decafé koffie gezonder dan gewone koffie?
Alles over jouw bakkie pleur.
© Getty Images - LOUISE BEAUMONT

Grote kans dat jij zonder koffie niet vooruit te branden bent. Dat gelukzalige gevoel wanneer je eerste bakkie pleur het kopje in druppelt en dat ultieme genot wanneer het zwarte goud je lippen raakt. Onweerstaanbaar, toch? Maar wat als je dat kopje plezier zonder de kick van cafeïne drinkt? Is decafé koffie dan een gezonde keuze of is het een slap aftreksel?
Wat is decafé eigenlijk?
Decafé koffie begint als gewone koffie. De cafeïne wordt er later uitgehaald door een proces waarbij de koffiebonen eerst worden geweekt in water om de cafeïne los te maken. Daarna wordt de cafeïne verwijderd met behulp van een oplosmiddel zoals dichloormethaan (DCM) of door geactiveerde koolstof. Vervolgens worden de bonen weer in datzelfde water gedompeld om de verloren aroma's terug te krijgen. Wat je overhoudt, is een kop koffie die qua smaak nog op koffie lijkt, maar dan zonder die oppeppende werking.
De gezondheidsvoordelen
Decafé koffie bevat veel van dezelfde antioxidanten als gewone koffie. Die antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het verlagen van je risico op bepaalde ziekten, zoals diabetes type 2 en leverziekten. Dus ja, qua voedingswaarde ben je nog steeds goed bezig. Bovendien, zonder cafeïne, hoef je je geen zorgen te maken over een te hoge bloeddruk of dat trillende gevoel in je handen na je vierde kop van de dag.
Lees ook: Nieuw onderzoek wijst uit: koffie blijkt goed voor je gezondheid
Is decafé koffie kankerverwekkend?
Er doen wel eens geruchten de ronde dat decafé koffie kankerverwekkend zou zijn vanwege het gebruik van dichloormethaan (DCM) bij het verwijderen van de cafeïne. DCM is een oplosmiddel dat, bij chronische blootstelling in grote hoeveelheden, inderdaad kankerverwekkend kan zijn. Maar voordat je je koffiemok wegsmijt: dit geldt niet voor jouw decaf bakkie.
Tijdens het decafeïneren komt DCM namelijk niet direct in contact met de bonen, maar alleen met de oplossing waarin de cafeïne is opgelost. Na deze fase worden de bonen grondig gespoeld, gestoomd, en bij hoge temperaturen gebrand, waardoor vrijwel alle restanten van DCM verdwijnen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je decafé koffie gevaarlijk is voor je gezondheid.
Moet je overstappen?
Dus, is decafé gezonder dan normale koffie? Het hangt af van wat je zoekt. Als je gevoelig bent voor cafeïne of gewoon wilt genieten van een kop koffie zonder de zenuwachtige bijwerkingen, dan is decafé een prima optie. Maar als je koffie drinkt voor die energieboost, dan mis je de belangrijkste factor in een decafé bakkie. Dat decafé kankerverwekkend zou zijn, kun je gelukkig vergeten.
Als je het beste van beide werelden wilt, kun je overwegen om je koffiegewoonte een beetje af te wisselen. Misschien een normaal bakkie pleur in de ochtend om op gang te komen, gevolgd door een decafé later op de dag om het ritueel voort te zetten zonder dat je ’s nachts wakker ligt.