Het Whole30 dieet: dit is alles wat je erover moet weten

Binnen 30 dagen lekker in je vel, dat klinkt aantrekkelijk.

© Getty Images - Willie B. Thomas

gettyimages-1634267987

Heb je al eens gehoord van het Whole30 dieet? Laat je niet afschrikken door de naam, het is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Laten we de belangrijkste feiten doornemen, zodat je voorbereid bent om de uitdaging aan te gaan. En ja, dat betekent dat je de rijst met kip een maandje moet laten staan.

Wat is het Whole30 Dieet?

Het Whole30 dieet is een 30-daagse eliminatiedieet dat je uitdaagt om alle bewerkte voedingsmiddelen, suiker, alcohol, granen, zuivel en peulvruchten te vermijden. Dat klinkt als een flinke uitdaging. Het doel is om je lichaam weer in contact te brengen met de voedingsstoffen die je echt nodig hebt. Het idee is simpel: gedurende 30 dagen eet je alleen maar 'whole foods', oftewel onbewerkte en natuurlijke producten. Na die maand kun je geleidelijk weer beginnen met het introduceren van de vermeden voedingsmiddelen en kijken hoe je lichaam daarop reageert.

De volgende voedingsmiddelen worden vermeden tijdens het Whole30 dieet:

  • Suiker
  • Zuivel
  • Granen
  • Peulvruchten
  • Alcohol

Waarom zou je het doen?

Je vraagt je misschien af: Waarom zou ik in hemelsnaam al die lekkere dingen opgeven? Nou, het Whole30 dieet belooft niet alleen gewichtsverlies, maar ook meer energie, betere slaap, en zelfs een verbeterde stemming. Studies suggereren dat een dieet rijk aan onbewerkte voedingsmiddelen kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet wat extra energie voor die legday, Hyrox of marathon training?

Hoe werkt het?

De basisprincipes zijn simpel, maar de uitvoering kan een uitdaging zijn. Het dieet is opgedeeld in drie fasen:

1. De eliminatiefase

In de eliminatiefase (30 dagen) eet je vooral vlees, vis, eieren, groenten, fruit en gezonde vetten. Dus ja, die steak wordt je beste vriend. Maar als je denkt dat je weinig gevarieerd kunt eten, heb je het mis. Er zijn talloze recepten voor heerlijke Whole30-gerechten. Denk aan roerbakgerechten, curry's of zelfgemaakte snacks.

2. De re-introductiefase

In deze fase voeg je de vermeden voedingsmiddelen geleidelijk opnieuw toe aan je dieet.

3. De evaluatiefase

In deze fase evalueer je de effecten op je lichaam en beslis je welke voedingsmiddelen je voortaan zoveel mogelijk weglaat uit je eetpatroon.

Wat zijn de valkuilen?

Natuurlijk zijn er valkuilen. Een maand zonder toegevoegde suikers en zonder een koud biertje kan een behoorlijke opgave zijn, laat staan zonder alle 'verboden' producten van deze lijst. Ga na of het echt nodig is om zó veel voedingsmiddelen uit je dagelijkse dieet te schrappen. Het is een vrij streng dieet en je vermijdt daarmee ook voedingsmiddelen waarvan is bewezen dat ze gezond zijn. Langer dan 30 dagen in de eliminatiefase blijven, lijkt ons daarom geen gezond idee.

Een andere valkuil is dat je te weinig eet, omdat je zo veel dingen 'niet mag'. Zorg dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, vooral als je veel sport. En wees niet te streng voor jezelf. Het dieet mag natuurlijk geen opstapje worden naar een eetstoornis of andere mentale problemen.

De meeste mensen die het Whole30 dieet hebben gevolgd, geven aan dat ze zich na de eliminatiefase veel beter voelen (zonder bier en frituur, hoe dan?), zowel lichamelijk als geestelijk. Na die eliminatiefase kun je geleidelijk weer alle goede vezels uit diverse granen en peulvruchten toevoegen aan je dieet. Erg belangrijk.

Voor wie is het?

Het Whole30 dieet is perfect voor mannen die op zoek zijn naar een reset van hun eetgewoonten. Men ervaart een verbeterde spijsvertering, gewichtsverlies, meer energie, een rustigere huid en bewustwording van voedselintoleranties als gevolg van het Whole30 dieet. Heb je last van je buik, huidproblemen en/of weinig energie? Dan kan het dieet je helpen te achterhalen door welke voedingsmiddelen dit komt. Het dieet kan je helpen om ongezonde gewoonten los te laten en je te concentreren op wat er echt toe doet: jezelf goed voelen. Misschien toch maar een maandje proberen dan?

Mensen met gezondheidsproblemen, voedselallergieën of die gevoelig zijn voor een eetstoornis raden wij aan om voorzichtig te zijn en een arts te raadplegen, voordat ze aan dit avontuur beginnen.

Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en Tiktok.