Is het echt goed voor je weerstand om iets 'vies' te eten?
Het is als Russisch roulette, spannend.
© Getty Images - Jena Ardell

Je kent het wel: de 'vijf-seconden-regel', die je altijd hoort als je iets op de grond laat vallen. Of die klassieker: 'Ach, het is goed voor je weerstand', als je een glas met lippenstiftvlekken voorgeschoteld krijgt in een restaurant. Maar zijn die bacteriën echt goed voor de weerstand? Laten we deze kwestie eens van dichterbij bekijken.
De ‘vijf-seconden-regel’
De zogenaamde 'vijf-seconden-regel' is meer dan een grappig excuus om dat lekkere hapje van de vloer te redden. Onderzoekers hebben aangetoond dat de tijd dat voedsel op de grond ligt, inderdaad de veiligheid ervan kan bepalen. Hoe korter het op de grond ligt, hoe minder bacteriën (goh), maar dit is niet de enige factor. Het type oppervlak, de aard van het voedsel en de aanwezigheid van bacteriën spelen ook een belangrijke rol. Zo ontdekten zij dat vochtig voedsel, zoals watermeloen, sneller besmet raakt dan droog voedsel, zoals gummy snoep.
De tijdsfactor is dus relevant, maar het is geen simpele regel van vijf seconden: besmetting kan al vrijwel onmiddellijk beginnen en dus niet pas na vijf seconden.
Goed voor de weerstand?
Oké, je lekkere hapje is op de grond gevallen. Je weet nu dat besmetting vrijwel onmiddellijk kan beginnen, maar is dat altijd iets negatiefs? Of kunnen die bacteriën je weerstand verbeteren? Bepaalde blootstellingen aan bacteriën kunnen je immuunsysteem inderdaad stimuleren. Een studie gepubliceerd in Nature Reviews Immunology suggereert dat een gezonde blootstelling aan bacteriën, zoals die in de natuur of in bepaalde voedingsmiddelen, kan helpen bij het ontwikkelen van een sterker immuunsysteem. Dit fenomeen, bekend als "microbiële diversiteit", helpt je lichaam om te leren omgaan met ziekteverwekkers. Er zijn trouwens meer manieren om je immuunsysteem te versterken.
Wanneer is het een slecht idee?
Toch moet je voorzichtig zijn. Niet alle bacteriën zijn goed voor je. Er zijn talloze ziekteverwekkers die je kunt oplopen door het consumeren van bedorven of vervuilde voeding. Het risico op voedselvergiftiging of andere ziekten kan aanzienlijk toenemen als je iets "vies" eet.
Bacteriën kunnen ziekten veroorzaken, vooral als je immuunsysteem al verzwakt is of als je een verhoogd risico loopt, zoals bij jonge kinderen, ouderen of mensen met een onderliggend gezondheidsprobleem.
Russisch roulette
Laten we eerlijk zijn: het idee dat je je immuunsysteem traint door af en toe iets 'vies' te eten, kan ook gewoon een manier zijn om je zonden te rechtvaardigen. En dat is prima, zolang je de gevaren en je eigen gezondheid in overweging neemt. Een beetje bacteriële blootstelling kan in sommige gevallen je immuunsysteem helpen, maar in andere gevallen verhoogt het het risico op voedselvergiftiging of andere ziekten. Je weet nooit welke bacteriën of ziekteverwekkers er op de "vieze" voeding zitten. Een beetje als Russisch roulette dus, spannend.
Het advies van wetenschappers? Neem geen risico en gooi op de grond gevallen eten weg. When in doubt, throw it out. Helaas pindakaas.