Review: is het een aanrader om met open-ear headphones te hardlopen?
Dit was mijn eerste ervaring met een koptelefoon die niet op óf in je oor zit.
Tijdens het hardlopen wil ik twee dingen: volledig opgaan in een technoset én mijn omgeving kunnen blijven horen. Met de Shokz OpenRun Pro 2, die je oren vrij laat, lijkt dat mogelijk. Maar is het ook echt een aanrader? De afgelopen weken heb ik deze gloednieuwe oortjes voor je uitgeprobeerd — dit is wat ik ervan vind.
Shokz OpenRun Pro 2
Mocht je nog niet bekend zijn met dit concept, dan leggen ik het even uit. Shokz heeft de OpenRun Pro 2 gelanceerd, dit is een bone conduction-koptelefoon. Een open-ear design dat je de mogelijkheid geeft om muziek, podcasts of audioboeken te luisteren, zonder je omgeving uit het oog te verliezen.
Denk je: hoe werkt dit? Een bone conduction koptelefoon werkt door geluidstrillingen via je schedel door te geven in plaats van via je trommelvliezen. De trillingen worden door de botten naar je binnenoor geleid, waardoor je muziek kunt horen terwijl je oren open blijven voor omgevingsgeluiden.
Plussen en minnen
Laat ik meteen verklappen dat dit mijn eerste ervaring met een bone conduction koptelefoon is. Ik verlies mezelf normaal gesproken in mijn noise-canceling-koptelefoon en hoor dan, geen grap, zelfs een ambulance niet aankomen. Dat ik mezelf met een open-ear variant dan plotseling hoor stampen (en hijgen) was even wennen. Hier volgen een aantal plussen en minnen:
Draagcomfort
Ik begin meteen bij hetgeen wat mij het allermeest heeft verbaasd, namelijk het draagcomfort van de koptelefoon. Ga je een lang stuk hardlopen, dan hoef je niet bang te zijn voor knellende of pijnlijke oren. Tijdens het hardlopen vergat ik simpelweg dat ik deze koptelefoon nog op mijn hoofd had zitten, het design is ultralicht en heeft een siliconen afwerking. Het zit niet te strak én niet te los, het schudt niet heen en weer en voelt allesbehalve knellend aan. Een groot pluspunt.
Geluidskwaliteit
Als ik naar muziek luister, wil ik dat het goed klinkt (lees: veel lagen, een diepe bas). Hoewel de kwaliteit van de muziek me positief heeft verrast, moet ik eerlijk toegeven dat het niet te vergelijken is met een noise-canceling-koptelefoon. Dat is misschien ook niet realistisch voor een bone conduction-model. Toch is het luisteren naar muziek tijdens het hardlopen absoluut een plezierige ervaring en werkt het verrassend goed. Voor podcasts of luisterboeken is de geluidskwaliteit perfect.
Opladen en opbergen
Je ontvangt bij de Shokz OpenRun Pro 2 een fijne case met een losse oplader. Op de koptelefoon zit een grotere batterij dan op z'n voorgangers, waardoor je maar liefst 12 uur kunt genieten van muziek. Met een snelle oplaadbeurt van 5 minuten via Quick Charge creëer je maar liefst 2,5 uur extra luistertijd.
Wil je de koptelefoon meenemen in je tas, dan is deze case ideaal. Maar waar je kleinere oordopjes in een zakje van je hardloopshort kunt meenemen, is dat bij deze koptelefoon niet mogelijk. Je kunt ze echter gerust vier uur lang op je hoofd zetten zonder het te merken. Twijfel je of je muziek wil luisteren tijdens je hardlooprondje, zet ze dan gewoon 'voor de zekerheid' op.
Conclusie
Of de Shokz OpenRun Pro 2 de moeite waard zijn als hardloper? Het antwoord is: ja. Ben je iemand die lange afstanden rent, graag podcasts of luisterboeken afspeelt en de omgeving wil blijven horen? Dan is deze koptelefoon echt ideaal. De batterijduur is lang, het design is water- en zweetbestendig en ziet er ook nog eens sportief uit.
Doe je mee aan een hardloopwedstrijd en wil je toch muziek luisteren? Dan is deze gadget echt een uitkomst. Zo ren je met muziek wanneer je dat nodig hebt, maar hoef je het gejuich vanaf de zijlijn niet te missen.
De koptelefoon is in het zwart en oranje beschikbaar. Benieuwd geworden? Je vindt hier meer informatie over de Shokz OpenRun Pro 2.