Review: zijn de JBL Tour Pro 3 oortjes het geld waard?

'Je kunt nu één set oortjes overal voor gebruiken.'

De tijd dat een goede over-ear koptelefoon de gouden standaard qua audio en noise cancelling was, is allang voorbij. De nieuwste oordoppen van JBL, de Tour Pro 3 zouden daar een voorbeeld van zijn. Ze zijn wat aan de prijzige kant, maar daar staat een naadloze luisterervaring, de slimste draadloze oortjes ooit, legendarisch geluid en een nieuwe generatie Smart Charge Case tegenover, is mij beloofd. De afgelopen week testte ik de JBL Tour Pro 3 en dit vond ik ervan.

Uit de doos

Op het moment dat je de JBL Tour Pro 3 uit de doos haalt, zie je meteen dat je met een premium product te maken hebt. Naast het strakke design van de case, zie je dat aan alle extra's die zijn meegeleverd. Zo bevat het doosje twee extra audiokabels (daarover later meer) en een USB-c oplaadkabel. Het enige wat nog mist is de stekker, maar laten we eerlijk zijn. Daar heeft iedereen er nu toch wel genoeg van thuis liggen? Daarnaast krijg je ear-tips in vier verschillende maten meegeleverd, zo kun je altijd een maat vinden die in jouw oren past. Het installeren spreekt, net zoals bij andere JBL oordopjes voor zich: even inpluggen en opladen, case open, JBL Tour Pro 3 kiezen op mijn device en ze zijn klaar voor gebruik. Eventueel kun je de JBL- app downloaden om extra personalisatiefuncties te kiezen, maar voor deze review heb ik dat niet gedaan.

JBL Tour Pro 3

Deze nieuwe variant van de JBL Tour Pro bevat de nodige (nieuwe) functies en verbeterde specs. Dit zijn de belangrijkste dingen die ik heb ontdekt:

Smart charging case

Terug naar die case waar we het al eerder over hadden. Met de nieuwe Smart Charging Case van de JBL Tour Pro 3 heb je direct alle functies die je nodig hebt bij de hand en kun je je telefoon in je zak houden. Naast het aflezen van je batterijstatus bedien je met behulp van het touchscreen o.a. je muziek en het volume, kun je zien wie je belt, zet je timers en kun je de oortjes opsporen mocht je ze verliezen. En o ja, je kunt ook de achtergrond van het touchscreen aanpassen naar jouw favoriete afbeelding — ik koos uiteraard voor een Men's Health logo.

Een ander groot voordeel van de case is dat-ie je in staat stelt om de JBL Tour Pro 3 met niet-bluetooth apparaten te verbinden. Dit is waar je al die extra audiokabels voor gebruikt. Verbind je case met je spelcomputer, TV, het vliegtuigentertainmentsysteem of de E-gym apparatuur en deze case zendt het geluid weer door naar je oortjes. Zo kun je één set oortjes nu overal voor gebruiken.

(Omgevings)geluid

Het geluid van JBL is zoals altijd goed verzorgd, met net iets meer nadruk op de bass. In de app kan je het geluid naar je eigen smaak aanpassen en zelfs automatisch laten personaliseren. Handig voor de echte audiofiel. Voor mij was de noise cancelling vooral belangrijk, aangezien in de sportschool eigenlijk altijd de verkeerde muziek wordt gedraaid. Met deze oortjes heb ik daar totaal geen last meer van, vooral wanneer ik gebruik maak van de meegeleverde schuimen oordoppen die zich vormen naar mijn oor en het buitengeluid nog beter tegenhouden. Met één tik op de zijkant van de oortjes hoor ik, indien nodig, de buitengeluiden weer en ik raad aan om deze ambient sound mode te gebruiken wanneer je buiten gaat hardlopen. En wanneer je voor talk-over kiest, zal de muziek automatisch voor een paar tellen gedempt worden wanneer je praat. Zo kan ik de oortjes gewoon inhouden terwijl de kassière om een tasje vraagt. Nadeel? Wanneer ik te hard meezing met mijn muziek denken de oortjes soms dat ik aan het praten ben.

Sportoortjes

Dan de grote Men's Health vraag: zijn deze oortjes geschikt als sportoordoppen? Ja, is daarop het antwoord. Ze zitten namelijk stevig in je oor en zijn daarnaast IB55 gecertificeerd, wat betekent dat ze water- en zweetdicht zijn. Ik kon ze daardoor gewoon dragen tijdens mijn Hyrox training. Na tien minuten opladen in de case kun je de oortjes weer drie (!) uur gebruiken. Mocht je vergeten zijn ze na het sporten in hun case terug te doen, kunnen ze in de tijd dat jij je omkleedt voor je volgende sessie dus alweer genoeg opladen. Sowieso hebben deze oortjes een vrij ruime accuduur van maximaal 44 uur, waarvan 11 uur per oortje en 33 in de case.

Conclusie

Door de verschillende modi heeft de JBL Tour Pro 3 voor ieder wat wils of je nu graag alle afleiding uitschakelt voor een PR-poging of tussen setjes graag met je gym buddy babbelt, deze oortjes kunnen het allebei. Toegegeven: met een prijs van bijna €300,- zijn ze wat aan de dure kant, mocht je al een goede koptelefoon hebben en deze alleen voor het sporten willen gebruiken, is dat het wat mij betreft niet waard. Maar als je geld wil uitgeven aan kwaliteit en je twijfelt tussen een koptelefoon of deze oortjes, zou ik de JBL Tour Pro 3 zeker overwegen. Het goede geluid, de vele functies van de case, de perfecte noise cancelling en de mogelijkheid om deze oortjes met elk apparaat in huis te verbinden geven dan de doorslag: nadat je deze oortjes aanschaft kun je weer jaren vooruit.

Benieuwd naar de JBL Tour Pro 3?

Je bestelt 'm hier in het zwart of goud.

Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.