Een gids voor mannen: zo ben je een burn-out te slim af
Want zelfs de sterkste man, hoeft niet altijd de held te zijn.
© Getty Images - Justin Paget

De herfst is nu écht begonnen. Het is koud buiten, eerder donker en de dagen worden korter. Maar: je agenda houdt hier geen rekening mee. Je hebt nauwelijks tijd voor jezelf en je vraagt je af hoe lang je dit nog gaat volhouden. We begrijpen het, je wil alles: een succesvolle carrière, een fit lichaam én een sociaal leven. Maar op den duur, loopt het de spuigaten uit. Ook mannen moeten rust nemen wanneer nodig is, want een burn-out, daar zit je al helemaal niet op te wachten tijdens je winter grind.
Wat is een burn-out?
Stress kennen we allemaal wel. Maar wanneer spreken we van een burn-out? Uit onderzoek blijkt dat de kenmerken van een burn-out een emotionele uitputting is. Om na te denken of wat jij voelt, een burn-out is, kun je jezelf de volgende vragen stellen: Voel ik mij nu emotioneel en fysiek uitgeputter dan normaal? Of: slaap ik slecht en pieker ik veel de laatste tijd? Als het antwoord hier ja op is, zou het kunnen dat je een burn-out hebt. Even tijd om op de rem te trappen dus.
Herken je eigen grenzen
Luister naar je lichaam. Vaak negeren we de signalen die het ons geeft. Vermoeidheid, concentratieproblemen of prikkelbaarheid zijn vroege tekenen van overbelasting. Maar die geeft ons lichaam niet voor niets. Wacht niet tot je compleet uitgeput bent voordat je actie onderneemt. Ook als dit betekent dat je een keer je gymsessie moet skippen. Aan een extra rustdag, ga je echt niet dood. Het is verleidelijk om te blijven pushen, maar dit kan (buitenom uitputting) ook voor blessures zorgen, en dan ben je nóg verder van huis.
Zoek een balans in je sociale leven
Een druk sociaal leven kan energie geven, maar ook nemen. Daarom is het belangrijk om te leren wanneer je ‘nee’ moet zeggen. Als je overal ‘ja’ op zegt, verlies je snel de controle over je eigen tijd en energie. Echte vrienden zullen je de ruimte geven die je nodig hebt om op te laden. Maar begrijp ons niet verkeerd: tijd doorbrengen met vrienden kan ook dé perfecte manier zijn om juist wel te ontspannen. Spreek vooral af met mensen die je inspireren en waar je energie van krijgt. Tip: Combineer je verplichtingen, zoals sporten, met het zien van je vrienden. Zo sla je twee vliegen in één klap!
Neem genoeg pauzes
Heb jij een drukke kantoorbaan van 9 tot 5? Neem je pauzes dan serieus. Je bent namelijk geen machine die acht uur achter elkaar op volle toeren kan draaien, maar een mens. Dus, gun jezelf een paar keer per dag een momentje om op te laden. Haal bijvoorbeeld na een uur hard werken even een lekkere kop koffie en denk 5 minuten aan iets anders dan je laptop. Of maak even een praatje met je collega over het weekend. Je zult zien dat je daarna met frisse energie en misschien zelfs met nieuwe ideeën terugkomt. Loop vooral na je lunchpauze nog even een blokje om, al is het maar 10 minuten. Haal even diep adem en strek je benen, voordat je weer achter je bureau duikt.
Schermvrije momenten
Dat een telefoon voor veel prikkels zorgt, komt niet uit de lucht vallen. Probeer ‘schermvrije’ momenten voor jezelf te creëren. Grijp niet meteen naar je telefoon als je wekker gaat maar zet eerst even een kopje koffie voor jezelf en geniet van de rust in de ochtend. Of sluit je avond af met een boek in plaats van eindeloos scrollen op je telefoon of je favoriete serie te bingen. Door deze digitale detox, vermijd je zoveel mogelijk onnodige prikkels.
Mediteer en ontspan
Ik hoor je al denken: mediteren? Dat is niks voor mij! Maar geef het eens een kans. Slechts tien minuutjes per dag aan meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen wonderen doen voor je mentale gezondheid. Het helpt je om je stressniveau flink omlaag te halen. Het hoeft echt niet zweverig te zijn; probeer gewoon een paar technieken uit en kijk wat voor jou werkt. Is mediteren toch niet jouw ding? Trakteer jezelf dan eens op een heerlijke sportmassage om je spieren los te maken en je lichaam te verwennen. Dat verdien je.
Goede nachtrust
Het klinkt cliché, maar goede nachtrust is de basis van alles. Probeer elke nacht 7-8 uur te slapen. Het helpt je lichaam te herstellen, zodat je elke dag weer fit kunt beginnen. Zonder voldoende slaap kun je niet goed omgaan met stress, raakt je concentratievermogen in de war en ben je sneller emotioneel uit balans – allemaal factoren die de kans op een burn-out vergroten. Tip: Vermijd blauw licht van schermen vlak voor het slapen gaan. Succes!
Sterk zijn betekent dus niet altijd doorgaan zonder pauze. Echt sterk zijn is weten wanneer je gas terug moet nemen en tijd voor jezelf nodig hebt. Dus, gun jezelf die rust – je bent het waard.
Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?