Niet (meteen) douchen na het sporten: kan het kwaad?
Wat doet al dat zweet met je huid en lichaam?
© Getty Images - Robin Skjoldborg

Je hebt net een flinke workout achter de rug. Als het goed is voel je je moe maar voldaan. Goede pomp, maar wel behoorlijk zweterig. Misschien heb je nog even geen zin in een douche. Eerst even eten, uitpuffen op de bank, watertje erbij. Eigenlijk kun je zo nog best wel even blijven zitten. Is dat erg? In ieder geval voor degene die met jou in dezelfde ruimte zit. Waarschijnlijk stink je een uur in de wind. Maar als je alleen zit, kun je dan wel een tijdje doorbrengen in je zweterige sportkleding zonder te douchen? Laten we dieper ingaan op wat er gebeurt met je huid en lichaam.
Wat gebeurt er met je huid na het sporten?
Zodra je je in het zweet hebt gewerkt, wordt je huid bedekt met een dun laagje zweet. Zweet is in principe gewoon water, zout en een paar andere stoffen. Opzich is zweten goed; het is het koelsysteem van je lichaam dat voorkomt dat je oververhit raakt en je poriën schoonspoelt. Maar zodra het zweet opdroogt, blijven die zouten en andere stoffen op je huid achter. Combineer dat met bacteriën, dode huidcellen en talg uit je poriën en je hebt een cocktail die huidirritatie en geurtjes kan veroorzaken.
Mogelijke effecten van niet douchen na het sporten
Stel, je hebt geen zin om meteen te douchen en besluit even in je zweet te blijven zitten (hé, wie niet af en toe?). Wat gebeurt er dan?
Huidirritatie
Zweet dat opdroogt kan de huid uitdrogen, vooral als het vermengd is met zout en vuil. Dit kan leiden tot jeuk, rode plekken en in sommige gevallen zelfs een branderig gevoel. Heb je een gevoelige huid, dan ben je vatbaarder voor dit soort irritaties. Het lijkt alsof je je er verbrand hebt, maar dan komt het door zweet. Geen chill idee.
Acne en verstopte poriën
Als je regelmatig niet meteen doucht na het sporten, kunnen de mix van zweet, talg en bacteriën je poriën verstoppen. Dit kan leiden tot acne, met name op je rug, schouders en borst. Die nare plekjes ontstaan wanneer je huid niet goed kan ademen en zichzelf niet schoon kan houden.
Huidinfecties
In extreme gevallen kunnen bacteriën of schimmels een infectie veroorzaken als je te lang blijft hangen in een vochtige sportoutfit. Dit komt vooral voor in warme, vochtige omgevingen zoals sportscholen. Denk aan schimmelinfecties zoals voetschimmel of zelfs ringworm. Het klinkt misschien een beetje dramatisch, maar als je regelmatig lang in je zweet blijft zitten, kán het gebeuren.
Onderkoeling
Je lichaam heeft zweet nodig om je temperatuur te reguleren. Door het vochtige laagje op je huid, geef je makkelijker je overtollige warmte af aan de buitenlucht. Wanneer je stopt met sporten zet je jouw interne kacheltje wat lager, maar je blijft door het vocht op je lichaam wel warmte afgeven. Let op dus, als je buiten sport of na het sporten in een koele ruimte zit.
Schuurplekken
Wanneer het zweet op je huid opdroogt, zul je een nieuw ongemak tegenkomen. Het water in je zweet droogt op, maar het zout en de andere stoffen verdampen niet. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom opgedroogde zweetplekken vaak wit uitslaan. Zo'n shirt met opgedroogde zoutkristallen werkt een beetje als schuurpapier. Als je huid dan ook nog eens geïrriteerd is door alle zweetresten op je lichaam, begrijp je wel dat dit slecht nieuws is voor je huid, nietwaar?
Is het slecht voor andere processen in je lichaam?
Gelukkig heeft het uitstellen van een douche niet direct invloed op je gezondheid aan de binnenkant. Je lichaam heeft zweet nodig om je temperatuur te reguleren en het proces van zweten op zich is gezond. Snel zweten is misschien zelfs een teken dat je fitter wordt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je organen van slag raken als je even niet doucht. Het gaat hier vooral om wat er gebeurt aan de buitenkant, met je huid en je geur.
Geen tijd? Geen paniek!
Voor je gezondheid is het heus geen ramp als je even je douche uitstelt, mits je niet te hard afkoelt. Als je een gevoelige huid hebt is het beter om jezelf meteen even af te spoelen, maar het is niet het einde van de wereld als je nog even wacht. Weet alleen wel dat je er de volgende dag spijt van kunt krijgen, wanneer je gekke plekjes of bultjes op je huid ziet.
Daarbij is het handig om te weten dat een douche helemaal niet zo uitgebreid hoeft te zijn om er al voordeel van te hebben. Je hoeft niet per se te schrobben, kort afdouchen met water kan al veel doen. Let daarbij vooral op de plekken die snel geïrriteerd raken zoals gezicht, oksels en de schaamstreek. Geen douche in de buurt? Droog jezelf dan in ieder geval af en trek frisse, droge kleding aan zodat bacteriën minder kans hebben om hun ding te doen.
Volg Men's Health op Facebook, Instagram en TikTok.