5 voordelen van touwtjespringen
Weinig moeite, veel voordelen. De ideale oefening?
© Getty Images - milan2099

Een springtouw alleen voor kleine meisjes? Nee joh! Ook atleten hebben er baat bij. Van kickboksers tot marathonlopers en alles wat daar tussenin zit. Als warming-up, om conditie op te bouwen, als plyometrische oefening. Waar kun je een springtouw eigenlijk niet voor gebruiken? In dit artikel vijf wetenschappelijk bewezen voordelen van touwtjespringen.
5 redenen om te gaan touwtjespringen
1.Je werkt aan je coördinatie
Bij touwtjespringen spring je herhaaldelijk, met dezelfde intervals, op je benen over een touwtje. Dat betekent dus dat je iedere keer dezelfde sprong moet reproduceren. Dat vraagt om ontzettend veel coördinatie. Een onderzoek in het Journal of Sports Science & Medicine in 2021, uitgevoerd op jonge voetballers, toonde aan touwtjespringen ontzettend veel doet voor je coördinatie.
2. Hardlopen zonder je heupen of knieën te verpesten
Hardlopen is leuk, maar wel intensief. Zeker als je het niet heel vaak doet. Overbelasting en daarmee blessures liggen al snel op de loer. Daarom zoeken veel mensen naar alternatieven om cardio te doen. Touwtjespringen is daar een goeie voor. Qua belasting zit het tussen wandelen en hardlopen in. Je werkt hard aan je conditie, maar volgens onderzoek uit de Journal of Bodywork and Movement Therapies is de impact op heupen en knieën een stuk lager.
3. Touwtjespringen is een super warming-up
Doe jij voor elke workout een warming-up? Met tien minuten touwtjespringen kom je al een heel eind. Onderzoek in International journal of sports physiology and performance testten of mensen sneller 3 kilometer konden lopen wanneer ze eerst tien minuten moesten touwtjespringen. De tijden van de proefpersonen bleken allemaal significant sneller. Goede warming-up en meteen een beetje cardio meepakken? Het springtouw is je vriend!
4. Meer explosieve kracht op elke leeftijd
Touwtjespringen kost best wat kracht. Zoals elke sport moet je het daarom rustig opbouwen. Per sprong werk je namelijk tot wel drie keer je lichaamsgewicht omhoog. Onderzoek uit Sports Medicine toonde aan dat touwtjespringen je veel kracht, snelheid en explosiviteit kan opleveren. Vooral voor je achillespezen, kuiten, enkels en voeten is touwtjespringen een goede plyometrische oefening. Het onderzoek meld trouwens ook nog dat het ook een bijzonder goede krachttraining is voor ouderen. Bedenk je daarbij dat dus ook je coördinatie vooruit gaat en je kans om te vallen wordt al een stuk kleiner.
5. Je wordt er simpelweg sneller van
Van touwtjespringen leer je vooral om je enkels stijf te houden en veel kracht te leveren met je onderbenen. Vooral op hogere snelheid heb je daar veel profijt van. Uit een meta-analyse van 21 studies werd er een verband gelegd tussen touwtjespringen en snellere tijden op de middellange aftstand (800 tot 5000 meter). Goede oefening dus als je je maten er eens gruwelijk uit wil lopen.
Zo kun je het best touwtjespringen
- Train op een niet al te harde ondergrond. Zeker niet als je op blote voeten traint. Gebruik een houten vloer of rubberen tegels en vermijd beton of asfalt.
- Sta op het touw en zorg ervoor dat de uiteinden ongeveer tot je oksels komen.
- Houd de uiteinden ter hoogte van je middel en draai het touw vanuit je polsen.
- Probeer te landen op je voorvoeten en houd het grondcontact kort. Probeer dus je hakken van de grond te houden. Wedden dat je dit na een minuut wel voelt in je kuiten?
- Probeer je navel in te houden en je buikspieren aan te spannen. Houd je knieën licht gebogen en zet deze niet op slot.
- Begin met sets van 30 tot 60 seconden en spring niet al te hoog. Drie centimeter is genoeg.
- Heb je de smaak te pakken? Dan kun je bijvoorbeeld oefenen met Double Unders, springen op één been, achteruit springen of afwisselend op links en rechts of gewoon sneller springen. Zo houd je het uitdagend voor jezelf.
Meer work-outs met je springtouw? In dit artikel vind je een intensieve HIIT-springtouw workout.
Volg Men's Health op Facebook, Instagram en Tiktok.