Dit is het effect van probiotica op je spijsvertering

Jij en je darmmicrobioom: een samenwerking waar je U tegen zegt.

© Getty Images - PixelCatchers

Dit is het effect van probiotica op je spijsvertering

Je darmen zijn je tweede brein, dat wordt weleens gezegd. Wat je eet kan namelijk van grote impact zijn op je gezondheid en hoe je je voelt. Je microbioom en probiotica kunnen daar een grote rol in spelen.

De staat van je spijsvertering kan je veel vertellen over je gezondheid. Een belangrijk deel daarvan is het zogenaamde darmmicrobioom. Als dit gezond is, presteren je darmen optimaal. Het geheim voor een gezond microbioom en gezonde darmen zou liggen in probiotica. Wat zijn dat precies en hoe krijg je genoeg binnen?

Wat zijn probiotica en hoe werken ze?

In je darmen leven miljarden aan bacteriën: het microbioom. Voor het gemak delen we deze darmflora even op in goede en slechte bacteriën. Maar, zoals Yin en Yang schetsen, is er in een ideaal scenario balans tussen beide partijen. Ook de ‘slechte’ hebben een belangrijke functie in jouw gezondheid. Zo helpt je microbioom je darmwand gezond houden en traint het je immuunsysteem.

De bacteriën in je darmen worden gevoed door wat jij eet. Hoe gezonder, gevarieerder en vezelrijk je dieet is, hoe beter je bacteriebalans. Die harmonie kan ook verstoord worden. Slechte eetgewoontes, stress of ziekte (met behandeling van antibiotica) halen de huishouding overhoop en daardoor nemen slechte bacteriën de overhand. Probiotica zijn extra mankracht voor de goede bacteriën. Die nemen toe, het immuunsysteem versterkt en ziekteverschijnselen ebben weg.

De gezondheidsvoordelen voor je spijsvertering

Wanneer de balans in het microbioom ontbreekt, kunnen spijsverteringsklachten ontstaan. De bekendste zijn een opgeblazen gevoel, diarree of ziektes als buikgriep. Omdat de goede bacteriën het brandende maagzuur overleven en de darm bereiken, kunnen ze hier hun werk doen. Een goede darmflora versterkt de darmwand en voorkomt dat de slechte bacteriën zich zorgeloos kunnen vermenigvuldigen.

De acute effecten van probiotica zijn wetenschappelijk nog niet sterk onderbouwd. Het is vooral belangrijk de harmonie te bewaren door zo veel mogelijk onbewerkt, gevarieerd en vezelrijk te eten. Mocht je last hebben van verstopping of diarree, dan stelt de Maag Lever Darmstichting voor om eens een probioticasupplement te proberen. Heb je geen darmklachten, dan kunnen positieve effecten van probiotica niet gegarandeerd worden.

Hoe voeg je probiotica toe aan je dieet?

We snappen deze vraag, maar denk er dus aan dat een gebalanceerd dieet het belangrijkst is voor een gezonde darmflora. Je microbioom is een resultaat van levenslange eetgewoontes. Dat verbetert, indien nodig, niet met de ongeduldige aanpak van een supplement. Probiotica kúnnen snel effect hebben, maar het vereist langdurige aanpassing om de harmonie langdurig in stand te houden.

Verder informeert de Maag Lever Darmstichting dat zuivelproducten verschillende soorten van probiotica bevatten. Gewone yoghurt en kwark doen dat echter niet. De stichting benadrukt dat specifieke producten aanraden lastig is, omdat er veel verschillende soorten probiotica zijn, tegenover de unieke darmflora van ieder mens. Waar het vooral op neerkomt, is een vezelrijk dieet. Het advies luidt: per dag minimaal 25 gram vezels, bij voorkeur zelfs 30 tot 40 gram.

Vezelrijke producten voor jou:

  1. Groente
  2. Fruit
  3. Noten
  4. Peulvruchten
  5. Volkoren producten

Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.