Waarom verloor Marvel zijn superkracht?
Een reconstructie van alle fouten die leidden tot de ineenstorting van de Marvel Cinematic Universe.
Een kritisch publiek en een aantal filmflops leidden ertoe dat Marvel-films allang geen uitpuilende bioscoopzalen meer trekken. Waarom verloor Marvel Cinematic Universe zijn dominantie?
Tegen de tijd dat Iron Man uitkwam, in mei 2008, was Marvel al een redelijk verloren zaak. De Batmanfilms uit de jaren 90 waren goed; Christopher Nolans Batman Begins uit 2005 was misschien wel een meesterwerk. Maar na Iron Man was de energie ineens anders. Daarvoor brachten films van Marvel Cinematic Universe stuk voor stuk miljarden dollars op, bestonden filmcasts uit een reeks Hollywood-legendes en waren de bioscopen tot de nok toe gevuld. Toen belegerde iets kwaadaardigers dan Thanos zelf de planeet: Covid-19 zorgde ervoor dat filmzalen dicht moesten. Voor heel 2020 werden MCU-releases stopgezet. Toen Black Widow en Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings in 2021 de leiding namen over de ‘Phase Four’-aanval, bleken deze films niet langer vanzelfsprekend kassuccessen. Het epische ontbrak. Marvel probeerde krampachtig een comeback te maken, maar leek in plaats daarvan buiten adem. Eternals (2021) was saai. De machtige Thor in Thor: Love and Thunder uit 2022 miste een spark. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022), Black Panther: Wakanda Forever (2022) en Phase Five’s Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) waren an sich best prima, maar ook niet meer dan dat.
Ondertussen werden geliefde Marvel-personages als Loki en Hawkeye verbannen naar streamingshows op Disney+. Nu, vier jaar nadat de pandemie MCU van zijn koers sloeg, worstelt Marvel nog steeds om een weg vooruit te vinden, met als enige grote projecten die dit jaar uit kwamen Deadpool & Wolverine (2024) en Agatha All Along (2024). Wat als er een Doctor Doom-achtige manier was om Marvel Cinematic Universe in zijn oude glorie te herstellen? Volgens experts zeker niet onmogelijk, al zal deze taak wel een krachtinspanning van epische proporties vereisen. Een kritisch publiek en een aantal filmflops leidden ertoe dat Marvel-films allang geen uitpuilende bioscoopzalen meer trekken.
Waarom verloor Marvel Cinematic Universe zijn dominantie?
Geef Robert Downey Jr. de schuld: deze acteur heeft de lat enorm hoog gelegd voor elke Batman- en Iron Man-film die na hem kwam. Marvel herhaalde dit personagesjabloon via Thor, Ant-Man en nog veel meer personages. Toen actrice Brie Larson zich bij het superheldenteam voegde in Avengers: Infinity War (2018) en Avengers: Endgame (2019), leek het alsof MCU grote plannen voor haar in petto had. De studio had een volgende golf superhelden nodig die filmfans keer op keer wilden zien, aldus Dave Gonzales en Gavin Edwards, co-auteurs van MCU. ‘Brie Larson leek een van deze nieuwe gezichten te kunnen worden', zegt Edwards. ‘Maar ze kreeg een golf van vrouwenhaat over zich heen en deinsde terug. Ze zei: misschien is dit toch niet wat ik wil doen.' Desondanks keerde de Oscar-winnende actrice vorig jaar terug in The Marvels (2023). De film flopte. Was het superheldenmoeheid? Een gebrek aan publiciteit ten gevolge van de SAG-AFTRA staking, waarbij acteurs het werk neerlegden uit protest en betere werkomstandigheden eisten? Of was de film gewoon niet goed – zelfs de grootste sterren kunnen een slechte verhaallijn niet dragen. De sleutel tot een kaskraker ligt logischerwijs...
Verder lezen? Je leest de uitgebreide reconstructie én mogelijke reddingsboeien voor Marvel in de nieuwste editie van Men's Health.
Haal Men's Health nu in de winkel en online. De volgende Men's Health als eerste in huis?