Train met je kids: ‘De huidige jeugd is zwakker dan ooit’
May the force be with youth.
© Getty Images - The Good Brigade

Heb je kinderen, broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes? Dan is het tijd voor wat thuis-workouts. Het wordt namelijk met de generatie belangrijker om de jeugd in contact te brengen met sport.
De combinatie krachttraining en kinderen was niet altijd fun and games. Volwassenen lopen al risico om geblesseerd te raken (dit is relatief klein), en dit zou bij kinderen nog erger zijn. Ook werd wel eens gezegd dat trainen met gewichten de groei zou belemmeren. Dit is inmiddels gelukkig ontkracht. Een redelijk recent rapport spreekt juist van het tegendeel: kinderen moeten in contact komen met krachttraining. Ze zijn namelijk zwakker dan ooit.
Kinderen worden zwakker
Met de speelse titel ‘May the force be with youth’, refererend naar Star Wars, proberen de onderzoekers al mee te denken met het jeugdige brein. Hun resultaten klinken echter een stuk serieuzer. Afnemende spierkracht, uithoudingsvermogen en cardiorespiratorische fitheid (hart en longen) teisteren de jonge generaties. Tijd voor verandering, voordat deze mensen later allemaal ademhalen als Darth Vader.
Omdat kinderen steeds minder deelnemen aan (team)sporten, en hun schermtijd de afgelopen decennia drastisch is toegenomen, voldoet nog slechts 1 op de 5 van de adolescenten aan de beweegrichtlijn. De onderzoekers stellen voor om de basis van krachttraining te onderwijzen op scholen, en de minimale leeftijd van sportscholen te verlagen naar 13 jaar.
De voordelen van krachttraining voor kinderen
Naast de directe voordelen van sporten op jonge leeftijd (kracht en uithoudingsvermogen), biedt (kracht)sport een basis voor de rest van hun leven. In een tijd waarin overgewicht onder kinderen en jongeren toeneemt, helpt sport om vetmassa te verminderen, en om verantwoordelijkheid en autonomie te nemen in hun eigen gevoel.
Daarnaast staat krachttraining (onder andere) inmiddels bekend als een effectief anti-depressiemiddel. Ook daarop scoren jongeren steeds minder. Fitness en andere sporten helpt ze in contact komen met mensen, eigenwaarde creëren en een doel vinden voor zichzelf in hun leven. En we weten allemaal wat een centimeter boven op je biceps doet met je zelfvertrouwen.
Tot slot helpt krachttraining op school. Deze meta-analyse concludeerde dat dit type sport de cognitieve functies en zelfs schoolprestaties kan verbeteren. Met name het taakgerichte gedrag werd uitgelicht. Interessant genoeg was pure krachttraining effectiever dan dit te mengen met sport voor het uithoudingsvermogen.
Zelfbeeld en social media
Wij zijn groot fan van krachttraining op jonge leeftijden, en de huidige onderbouwing liegt er niet om. Toch is het belangrijk na te denken over een mogelijke keerzijde. Bij krachttraining en bodybuilding komt mogelijke body dismorphia: een ontevredenheid over de grootte van je eigen spieren. Menig fitnessfanaat heeft hier wel eens last van in zijn leven, en dat hoeft niet erg te zijn.
Maar, zoals May the force be with youth aangaf, neemt schermtijd onder jongeren toe. Daarmee dus ook het gebruik van sociale media. Door de onrealistische schoonheidsstandaarden en ideaalbeelden die hier circuleren, kunnen jongeren problemen ervaren met hun zelfbeeld. Iets wat body dismorphia door fitness kan versterken. Tel daarbij op dat het anabolengebruik onder jongeren toeneemt – mede door de druk van het schoonheidsideaal.
Er schuilen dus ook kleine risico’s in het kiezen van het gym-leven. Maar al met al zijn de effecten op fysieke én mentale gezondheid zo breed en effectief, dat de angst niet mag regeren. Training belichaamt de basis van het menselijk lichaam. En, wanneer we kinderen zo snel mogelijk hieraan blootstellen, vormt het de basis van een betere toekomst.