Vet of droog: wat is het gezondste vetpercentage?

Update: 8 april om 15:08

Hint: de lat ligt lager dan het geroemde sixpack-niveau

© Getty Images - Handsome Bob

Gezondste vetpercentage mannen

Van vet wil je, vaak om esthetische redenen, nooit te veel. Je wil immers mooi droog zijn zodat je zuur verdiende spieren goed zichtbaar zijn. Maar puur kijkend naar gezondheidsoverwegingen, wat is dan te véél vet?

De strijd tegen vet is al langere tijd bezig, zij het zonder al te veel succes. Obesitascijfers blijven maar toenemen in Nederland. En het is inmiddels algemeen bekend dat, samen met de mate van overgewicht, ook gezondheidsrisico’s steeds groter worden. Voor sportschoolfanaten is dit echter een ver-van-hun-bed-show. De enige zorg is: zo min mogelijk spierverhullend vet. Dat is sowieso gezond. Er is echter een magische grens gesteld, die ook niet zo laag ligt als een gortdroge sixpack.

Hoe vet is té vet?

Er zijn twee belangrijke meta-analyses op dit gebied, die alle nodige gegevens bij elkaar hebben geraapt. Eentje kijkt naar BMI en sterftecijfers, de ander richt zich juist op vetpercentage. Beide hebben een soortgelijke conclusie: de inschattingen van risico’s kent een zogenoemde ‘J-curve’. Dat betekent dat te licht, slank of droog zijn ook niet geheel veilig is. Weinig verbazingwekkend is de lange zijde van de J-curve gelinkt aan te dik of vet zijn. Hoe meer vetmassa, hoe groter het gevaar.

Desondanks ligt de sweet spot op een gespreid bedje van nuance. De laagste sterftecijfers werden genoteerd bij een BMI tussen de 25 en de 30. Dat is opvallend, aangezien dit te boek staat als ‘overgewicht’: boven de 30 is ‘obesitas’. En ook het ideale vetpercentage staat niet op standje covermodel: rond de 22% is uitermate gezond voor de gemiddelde man.

Een riant vetpercentage verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kankers en diabetes type 2. Ook mensen met een te laag vetpercentage hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast verslechtert de spier- en botkwaliteit en het immuunsysteem, waardoor er meer kans op respectievelijk valschade en infecties.

Door dik en dun

Moet je nu abrupt het droogtrainen staken? Waarschijnlijk niet. De oplopende risico’s bij te weinig vetmassa zijn maar klein, niks om je druk om te maken. Dat gezegd hebbende: als je van nature niet droog bent, is een extreem laag vetpercentage sowieso niet houdbaar. Zelfs goed begeleide MH-redacteuren verliezen hun energie, humeur en libido. Je lichaam heeft nu eenmaal wat vet nodig om gezonde functies te optimaliseren.

Aan de andere kant zijn deze gegevens wel een hart onder de riem voor hardwerkende afvallers. Ben je (iets) te dik? Dan hoef je helemaal niet influencer-fit te worden voor maximale voordelen. Een gezond lichaam heeft veel meer speelruimte dan het hypermannelijke schoonheidsideaal in de sportscholen je doet vermoeden. Laat dat nieuwe moed zijn om jouw fitnessreis vol te houden, nu de eindbestemming minder ver weg lijkt.

Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.