‘Mannen moeten "mannenpunten" verdienen om hun emoties te delen’
Deze podcastmaker maakt een punt.
© Getty Images - Tara Moore

Met 3,3 miljoen abonnees op Youtube zegt podcast-gastheer Chris Williamson nog wel eens zinnige zinnen. Ditmaal spreekt hij zich uit over mannen en het delen van hun pijn.
‘Mannen moeten mannenpunten verdienen. Het voelt alsof mannen het recht moeten verdienen om over hun emoties te praten’, zegt Williamson. Als voorbeeld noemt hij Chris Bumstead. De zesmalig Mister Olympia was bij de aankondiging van zijn pensioen zeer openhartig over zijn onzekerheden en angsten. ‘Alleen maar omdat hij de grootste bodybuilder van zijn tijd is.’
Mannelijkheid en status
Daarmee doelt de social mediapersoonlijkheid op de macht van status die om mannelijkheid hangt. ‘Ik denk dat de wereld nog heel veel icks heeft op mannen die hun emoties delen, maar dit is een stuk minder als het komt van prestige in plaats van armoede. Dat terwijl de mannen die juist meer sympathie nodig hebben, waarschijnlijk vaak de minste “mannenpunten” hebben.’
In de sociologie en antropologie is de maatschappelijke definitie van ‘mannelijkheid’ al lang een thema. Ondanks een duidelijke verschuiving in wat man-zijn inhoudt, heerst nog steeds het aloude stereotype: mannen moeten flink zijn. Een grote valkuil daarvan is dat mannen niet open zijn over hun sociale en mentale problemen, met name vanwege de angst dat hun sociale status eronder komt te lijden.
Mentale malaise
Deze gesloten cultuur wordt beschouwd als één van de redenen dat mannen vaak mentale problemen hebben, én dat ze minder vaak hulp zoeken. Daarin schuilt een vicieus karakter, omdat praten juist hetgeen is wat helpt deze problematiek op te lossen. Dat patroon is lastig te doorbreken, omdat tal van generaties mannen hiervoor werden opgezadeld met stereotypen als mannen die niet huilen, noch zich openstellen voor lessen uit de Barbiefilm.
Williamson benadrukt dat de wereldwijde zelfmoordcijfers van mannen twee tot viermaal zo hoog zijn als die van vrouwen. Daarbij vermeldt de literatuur regelmatig dat mannen misbruik maken van middelen als alcohol en drugs, zich in hoge risicogevallen storten, problemen maken, geweld en agressie gebruiken, én in de gevangenis zitten. Eén hoofdoorzaak van mannelijke problemen zou emotieregulatie – of het missen hiervan – zijn.
Zet de eerste stap: 3 tips om te praten over emoties
Een groot deel van de masculiene malaise zou opgelost moeten worden met een verschuiving in de cultuur, waar mannen altijd openlijk hun emoties kunnen delen. Herken jij je in deze cultuur, dan zijn dit drie tips om jouw diepste gedachten bespreekbaar te maken.
Tip 1: Neem therapie
Al klinkt het drastisch, therapie is een steeds gangbaardere vorm van hulp aan het worden. Ook voor mannen. Als erover praten helpt, maar je hebt het gevoel dat je bij niemand terecht kan, wat is dan een betere optie dan praten met iemand die er totaal buitenstaat?
Tip 2: Schrijf in een dagboek
Om beter te praten, helpt het vaak om eerst te schrijven. Tijdens het schrijven leer je jouw gedachten te vertalen naar duidelijke ideeën. In een hoofd kan het immers stormen. Een goede techniek om onder de knie te krijgen is de freewrite: hier stel je een timer in en ga je ongefilterd aan het schrijven, zonder te stoppen. Uiteindelijk heb je deze open en transparante gedachtegang nodig om niet ook je emoties voor jezelf te verzwijgen.
Tip 3: Ga sporten
Natuurlijk kan deze tip van ons niet ontbreken. Sporten is al wijd erkend als een antidepressiva. Je leert jezelf kennen, ontmoet mensen met gelijke doelen en verdient misschien in je eigen ogen – net als Chris Bumstead – enige status en zelfvertrouwen om jouw onzekerheden te ventileren. Al is dat de cultuur die we proberen om te draaien. Nu het nog bestaat, kun je het op gezonde wijze in je voordeel gebruiken.