Men's Health test: hoe toxic is jouw werkomgeving?
Een giftige werkomgeving is verre van gezond: niet alleen voor de werksfeer, maar ook voor de productiviteit en vooral voor jou en je collega’s.
© Getty Images - ljubaphoto

Het kan tot onnodig veel stress en angsten leiden of zelfs een burn-out veroorzaken. Wanneer is een werkplek écht toxic en brand je op?
De manier waarop we werken is de afgelopen jaren flink veranderd. In de meeste gevallen heeft dit positief uitgepakt. Anno 2025 hebben de meeste werkgevers het thuiswerken omarmd en kunnen werknemers met meer vrijheid en flexibiliteit hun uren zelf indelen.
Toch worden onze werkdagen steeds langer – en aantoonbaar zwaarder: door al deze verschuivingen zijn we ongemerkt alleen maar harder gaan werken. Volgens vakbond FNV ervaart één op de drie werknemers in Nederland een (te) hoge werkdruk. Zo’n 37 procent van de werknemers geeft aan zich in 2022 ziek te hebben gemeld vanwege werkdruk of -stress. Kortom: zowel werkgevers als werknemers worstelen om zich aan te passen aan de veranderingen in de afgelopen jaren. Je kunt het je niet veroorloven om het absolute minimum te doen, maar anderzijds ben je ook niet van plan om dan maar – zoals dat altijd stoer gezegd wordt – ‘harder te hustlen’ of te ‘risen en grinden’. Wat kun je van je werkgever vragen en wat mag een werkgever van jou als werknemer verwachten? En wanneer ligt de oorzaak van de stress die je ervaart werkelijk aan je werkplek? Herken acht veelvoorkomende waarschuwingssignalen.
RODE VLAG #1
Het wervingsproces was – en is nog steeds – chaotisch.
‘Als een werkplek disfunctioneel is, kun je dit vaak al tijdens de sollicitatieprocedure merken’, zegt Sarah- Jane Last, oprichter van The Work Psychologists. ‘Is de communicatie tijdens het wervingsproces al slecht, zijn de werkzaamheden niet helder geformuleerd en duidelijk afgebakend of lijkt het sollicitatiepanel slecht geïnformeerd, dan is dat over het algemeen een weerspiegeling van de heersende bedrijfscultuur.’ Carol Wilson, directeur van Culture At Work: ‘Wanneer je aan het begin van je carrière staat, heb je waarschijnlijk nog weinig eerdere ervaringen om zo’n eerste indruk mee te vergelijken – vertrouw dan op je instinct. Heb je de indruk dat er iets niet helemaal klopt, luister naar je onderbuikgevoel en probeer te achterhalen waardoor dit komt.’
RODE VLAG #2
Je bent constant overwerkt... net als je manager.
Het is normaal om hectische periodes op het werk door te maken; het is niet normaal om voortdurend het gevoel te hebben onder stress te staan. Is dit wel het geval, dan ligt dit aan je werkgever. ‘Een goede werkgever voorkomt dat werknemers een burn-out krijgen’, zegt Wilson. ‘Een te hoge werkdruk die lang aanhoudt kan een indicatie zijn van structurele onderbezetting, falend personeelsmanagement of beide.’ ‘Stress op de werkvloer komt vaak voort uit een gebrek aan autonomie of het ervaren van controledruk tijdens je werk’, zegt Ben Willmott van het Chartered Institute of Personnel and Development, een beroepsorganisatie voor human resources. ‘Kijk daarom naar degenen die boven je op de ladder staan. Als je baas en zijn baas ook voortdurend achter de feiten aan rennen, wijst dat op een systemisch probleem’, zegt Willmott.
RODE VLAG #3
Je durft niet helemaal jezelf te zijn op je werk.
Durf naar je leidinggevende te stappen om problemen in de privésfeer aan te kaarten die jouw functioneren op je werk....
Benieuwd welke vijf andere rode vlaggen desastreus kunnen zijn voor je werkgeluk en de werkvloer vergiftigen? Dat lees je nu in de nieuwste Men's Health.