Koploper calorieën kanen: welk land eet het meest?
Nee, het is niet Amerika. Nederland scoort relatief ‘goed’.
© Getty Images - domoyega

Voor echte fitnessfanaten is het niets nieuws: calorieën tellen. Weten wat je eet is nou eenmaal belangrijk als je je lichaamssamenstelling wil veranderen. Hoeveel eet Nederland er gemiddeld? En de rest van de wereld?
Calorieën bepalen of je aankomt of afvalt. Dat is de reden dat veel mensen met of verlangend naar een gezond gewicht hun calorie-inname tellen. De Oxford Universiteit uit Engeland ging nog een stapje verder. Zij telden de gegeten calorieën van een hoop landen, per hoofd van de bevolking. Al betwijfelen wij of ze daar MyFitnessPal voor gebruikten, de resultaten (uit 2023) zijn in ieder geval niet om je vingers bij af te likken.
Hoeveel calorieën eet Nederland per dag
Uiteraard werden de cijfers genoteerd per hoofd van de bevolking. Opvallend was – vonden wij – dat Amerika niet als ‘winnaar’ uit de bus kwam. Laat ze daar maar niet achter komen, voordat ze massaal hun best doen om de 4.012 calorieën van Bahrein proberen te verbreken. The States bleven steken op 3.868.
Ook België staat er niet goed voor met hun chocola, friet en wafels: de vierde plek, onder Ierland. Nederland scoort relatief ‘goed’. Maar, tenzij we massaal aan het bulken zijn om uiteindelijk droog en gespierd op het strand te verschijnen, 3.460 calorieën per dag is natuurlijk nog steeds veel te veel. De gezondheidsvoorschriften adviseren 2000 tot 2500 calorieën. De gemiddelde Nederlander eet dus dagelijks zo’n 1500 calorieën te veel. Dat is gelijk aan ongeveer 5 frikandellen speciaal.
Oorzaak van obesitas
De getallen in deze ranglijst geven een goed beeld van de wereldwijde obesitasepidemie. Al zullen beestachtige bulkers het gemiddelde ook naar boven halen, het probleem is niet dat mensen massaal een chronisch overschot aan spiermassa hebben. Daarbij, zal veel van de zorgwekkende mensen nog vaak genoeg honger hebben. De oorzaak ligt namelijk bij de beschikbaarheid en inname van caloriedicht voedsel.
Caloriedichtheid betekent dat er veel calorieën zitten in relatief weinig voer. Zo krijg je van fast food vooral weer fast trek in wat nieuws. Een duurzame aanpak, die past bij de hongermaatstaf van onze tijd, is dan ook de ‘energiedichtheid’ van je dieet veranderen. Dus, veel groenten, fruit, water. Aangevuld met niet-caloriedichte koolhydraten als aardappelen en veel proteïne uit mager vlees, zuivel en peulvruchten.
Poll: hoeveel calorieën eet jij per dag?
1600 - 2000 (ik ben aan het cutten)
2000 - 2500 (ik blijf op gewicht)
2500 – 3000 (aan de bulk!)
3000+ (ik heb een probleem)