Dit is waarom slechte slapers áltijd moeten trainen
Een onderzoek dat je wakker schudt.
© Getty Images - Maskot

Skip jij je training na een slechte nachtrust? Je voelt je moe en slap, je workout doet vast meer fout dan goed. Nee, zeggen deze onderzoekers, je training is juist essentieel.
Goed en genoeg slapen wordt vaak in één adem genoemd met hard trainen. Je lichaam moet rusten, herstellen en kracht opbouwen voor de volgende. Dus, wanneer je slecht geslapen hebt, wissel je liever de training in voor extra rust. Hoe veel groeiprikkel kun je jezelf geven in vermoeide staat? Maar, sporten heeft natuurlijk meer voordelen dan spiergroei. Ook op de negatieve effecten van een slechte nachtrust, blijkt.
Het effect van training op slaaptekort
Voor deze studie werden 24 mannen vijf nachten lang ingedeeld in drie groepen: normale slaap van acht uur, slaaptekort met vier uur slaap, en hetzelfde slaaptekort mét een high intensity interval training. Dankzij deze methode kan het onderzoek als zeer betrouwbaar gezien worden, aangezien de wetenschappers een controlegroep meenamen – de groep die wel lekker mag slapen. Aan de andere kant was de duur kort en de groep klein.
Ten eerste werden de effecten van slaaptekort vastgelegd. De onderzoekers noteerden een afgenomen glucosetolerantie van 22 procent, maar liefst 18 procent minder mitochondriale functie – de motor van je cellen, en sarcoplasmische eiwitsynthese nam af met 38procent. Wat betekent dat? Een lage glucosetolerantie is vaak een voorloper van insulineresistentie en diabetes type 2, en mitochondriale functie is belangrijk om hart- en vaatziekten, degeneratie en kanker te voorkomen. Sarcoplasma zit op zijn beurt vol met mitochondriën en produceert een hoop energie in de spieren.
De gevonden effecten werden natuurlijk waargenomen bij de groep met slaapgebrek. Opvallend genoeg waren deze nadelen bij de slaperige sporters totaal niet te vinden. Wat bleek: driemaal intensieve intervaltraining tijdens deze vijf nachten hieven de nadelige effecten van slaaptekort vrijwel volledig op.
Toepassing op het dagelijks leven
Ondanks de resultaten van dit onderzoek, is slaap niet te vervangen door training. Een consistent slaapritme met voldoende uren is uiteindelijk essentieel voor de algehele gezondheid. De nadelen van één slechte nacht zullen ook niet dermate heftig zijn. Anderzijds kun je stellen dat het voor slechte slapers en mensen met nachtdiensten wel belangrijk is om regelmatig te trainen.