Mark Cavendish heeft veel moeten doorstaan, maar is het lachen nog niet verleerd
Een carrière vol hoogte- en dieptepunten: blessures, depressie, ziekten én recordzegens.
(Afbeelding: Chris Floyd)

Wie de Netflix-docu Mark Cavendish: Never Enough heeft gezien, weet dat de Britse wielrenner donkere periodes heeft gekend. Toch schreef hij vorig jaar geschiedenis tijdens zijn laatste Tour de France met een recordaantal van 35 etappezeges. Met MH spreekt Mark over zijn nalatenschap, ambities en doorzettingsvermogen.
De eettafel te huize Cavendish lijkt op die van ieder ander gezin: er ligt een stapel ongeopende post, er slingert een bos sleutels en er staat gebruikt servies. Maar dit is geen doorsnee huishouden. De 39-jarige Mark Cavendish, ook wel de ‘Manx Missile’ genoemd, is met recht een wielerlegende. Tijdens het BBC Sports Personality of the Year-gala 2024 ontving hij de Lifetime Achievement Award. Ook die slingert nu op de tafel, tussen de rekeningen en kassabonnen.
‘Ik vind het een enorme eer’, zegt Mark. ‘Als sporter richt je je hele leven in op prestaties en resultaten. Alles is objectief: je krijgt wat je erin stopt. Maar wanneer je via zo’n award erkenning krijgt op een manier die je niet had verwacht, voelt dat anders. Het is niet iets waar je doelbewust naar hebt gestreefd, maar iets wat je gegeven wordt. Het is voor mij een reminder aan hoe belangrijk positieve waardering is, ongeacht wat je doet, waar je vandaan komt of hoe oud je bent.’
Cavendish, zijn vrouw Peta en hun vijf kinderen genieten van een vakantie in het prachtige Nice. De druk van jaren in de professionele wielersport lijkt langzaam van hen af te glijden. Mark is lid geweest van legendarische wielrenteams zoals Team HTC, T-Mobile en Team Sky. Maar dit team – het gezin Cavendish – vormt eveneens een indrukwekkende eenheid. Het bewijs dat succes als topsporter ook samen kan gaan met een gewoon gezinsleven: speelgoed en opblaasbare zwembadfiguren liggen in de tuin naast Marks fietsen die tienduizenden euro’s waard zijn.
Een paspoort vol eretitels
Mark werd dit jaar niet alleen Sportsman of the Year, hij werd ook geridderd door het Britste koningshuis en mag zichzelf nu Sir Mark Cavendish KBE (Knight Commander of the Order of the British Empire) noemen. Daarnaast heeft hij een eredoctoraat in de wetenschappen van de universiteit van Chester. Hij lacht: ‘Dat klopt, ik ben ook Doctor of Science, maar ik gebruik die titel eigenlijk nooit.’ Voor iemand die jarenlang bekritiseerd werd als zijnde ‘arrogant’, haalt Cavendish laconiek zijn schouders op.
Hij verontschuldigt zich kort om een stortvloed aan telefoontjes aan te nemen, waarbij hij in het Italiaans, Frans en Engels antwoordt. De telefoontjes komen met de ingewikkelde logistiek rondom zijn nieuwe rol: het regelen van de levering van verschillende fietsen aan verschillende profwielrenners, inclusief een bijbehorende reis naar China om de levering van de fietsen te waarborgen. Ziehier de topsporter die de volgende fase van zijn carrière ingaat, nu op het gebied van topsportmanagement. Nadat Mark vorig jaar zijn pensioen als wielrenner aangekondigd had, veranderde hij toch van gedachten. ‘Maandenlang heb ik getwijfeld.....'
Verder lezen? Haal Men's Health nu in huis.