Sterker zonder training? Dit is de kracht van je brein

Niet doen, maar denken.

© Getty Images - Westend61

Kun je sterker worden door te denken?

Je brein is wonderlijk krachtig. Maar kan het jou ook sterker maken, zonder dat je de fysieke arbeid levert?

Om sterker te worden, ga je naar de gym. Je tilt gewichten op, telt je herhalingen en een paar trainingen later doe je meer gewicht en meer reps. Lang leve progressieve overload. Maar, wat als je geen zin hebt om te trainen, kun je dan alsnog sterker worden? Het blijkt van wel. Neem dit met een korrel zout, want uiteindelijk geeft trainen je meer voordelen. Daarbij is het snappen van deze bevindingen de sleutel naar de beste resultaten uit jouw training.

Sterker zonder te trainen

Eigenlijk is ‘sterker zonder te tillen’ beter op z’n plek. Want deze onderzoekers lieten hun proefpersonen zeker niet niksen om hun kracht te laten toenemen. Ze trainden wel degelijk, namelijk met hun gedachten. Drie groepen van acht mensen deden aan ‘mentale vingerabductie’, ‘mentale elleboogflexie’ of dienden als controlegroep die niks deed. Tot slot was er nog een groep van zes die ‘fysieke vingerabductie’ trainde. Dit duurde twaalf weken lang.

Eerst werd van iedereen hun kracht getest in de respectievelijke bewegingen, om uiteindelijk de verschillen te meten. Die bevindingen waren fascinerend. Uiteraard bleef de controlegroep in kracht gelijk met hun beginniveau. De mentale vingertrainers zagen hun abductiekracht – de pink naar buiten bewegen – met 35 procent toenemen. Hun tegenhangers die écht trainde, werden 53 procent sterker. De mentale elleboogbuigers werden 13,5 procent sterker in hun biceps.

De kracht van je brein

De onderzoekers stelden tevens dat de krachttoename gepaard ging met een toegenomen ‘elektro-encefalogram-afgeleid corticaal potentieel’. Kortom: het brein was beter in staat om ‘vrijwillige spierspanning’ aan te sturen. Deze motor unit recruitment – het signaal van je brein naar je spiervezels – heeft een doorslaggevende rol in hoe sterk je bent. Onderschat, zou je zelfs kunnen zeggen.

Want ja, grotere spieren zorgen voor meer kracht, maar een andere belangrijke factor in kracht is juist neurologisch van aard. Je brein wordt beter en efficiënter in het aansturen van de juiste spieren, om hun taak te volbrengen.

Word je even sterk van gedachtetraining als van krachttraining? Natuurlijk niet. Nooit. Maar een stukje visualisatie, focus en motivatie kan zeker helpen om plateaus te doorbreken. Als je net begint met jouw fitnessreis, kun je zelfs sneller vooruitgang boeken door op rustdagen wat mentale krachttraining te doen.

Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.