Hoe kom je van je gevaarlijke viscerale vet af?
Dit is belangrijker dan dat vetrolletje.
© Getty Images - Mike Harrington

Je hebt twee soorten vet: onderhuids en visceraal. Daarvan is de laatste het minst zichtbaar, maar misschien wel waar je je het meest zorgen over moet maken.
Als je aan vet denkt, zie je waarschijnlijk dat ongewenste rolletje voor je. Die je wel eens vastgrijpt als je in de spiegel kijkt, waarna je schreeuwt: ‘Wat doe jij hier nog?’ Dus sport je meer en eet je wat minder om je vetpercentage te verlagen. Maar er zit nog een addertje onder het vet. Het schuilt diep in jouw lichaam en wenkt stilletjes richting Magere Hein: visceraal vet.
Wat is visceraal vet?
Visceraal vet is compleet anders dan onderhuids vet. Qua cellen en moleculen, maar ook qua gevolgen voor jouw gezondheid. Dit type buikvet nestelt zich voornamelijk om je organen, zoals je maag, darmen en lever. Je kunt zelfs relatief slank zijn en alsnog te veel visceraal vet hebben. Daarbij is het een grotere indicator van risico op chronische ziektes en de dood, dan het zichtbare vet waar je je gewoonlijk zo druk om maakt.
Dit vet stapelt zich vooral op door stress, een tekort aan beweging en voeding. Met name het (over)eten van verzadigde vetten, dat leidt tot meer vet om de lever dan het eten van onverzadigde vetten. Onze huidige voedselcultuur zit natuurlijk vol met verzadigde vetten. Fastfood en andere snacks zijn de grootste boosdoener, maar ook minder bewerkte producten als varkensvlees, kaas, boter en oliën bevatten ze – nee, die zijn daardoor niet ‘slecht’, maar dragen bij aan de te hoge gehaltes verzadigde vetten.
Hoe kom je van visceraal vet af?
Stressmanagement
Stress leidt tot meer lichaamsvet, en andersom, doordat overgewicht zelf het lichaam in een chronisch stressvolle staat brengt. Bij stressmanagementtechnieken kun je denken aan simpelweg ontspannen ‘activiteiten’, zoals wandelen of dutjes doen. Ook technieken als diepe ademhaling en mediteren helpen. Vind je mediteren te ‘zweverig’, probeer dan eens journaling waar je je gedachten ongefilterd opschrijft.
Voeding
De makkelijkste manier om je voeding vet-vriendelijk te maken is om onverzadigde vetten te beperken. Met name die afkomstig zijn uit ultra-bewerkt eten. Dit betekent overigens niet dat je vetten volledig moet mijden. Onverzadigde vetten uit bijvoorbeeld vis, olijfolie, noten en eieren zijn wél goed voor je, zonder dat ze visceraal vet voeden. Ben je te zwaar, dan helpt een calorietekort en simpelweg afvallen ook tegen dit diepgelegen gevaarte.
Beweging
Al met al komt het beperken van visceraal vet neer op een gezonde leefstijl. Daar hoort beweging natuurlijk bij, in de vorm van wandelen, fietsen of cardiotraining. Maar er is een hele effectieve manier van sport gevonden, en het antwoord zal je bevallen: krachttraining. Dit onderzoek vond zelfs uit dat een calorietekort hier bovenop niet eens extra voordelen bracht.