Handen in de lucht als je van zuivel houdt. Iedereen? Ja? Dachten we al. We weten hoe moeilijk het is om nee te zeggen tegen ijs, en bovendien gooi je jezelf vast vol met kwark en Griekse yoghurt om je spieren tevreden te houden.

Maar wat zijn de nadelen van zuivel? Laten we beginnen met het feit dat onderzoekers ontdekten dat 65 procent van de volwassenen moeite heeft met het vereren van lactose, het belangrijkste ingrediënt in zuivel. “Vaak zijn de symptomen van lactose-intolerantie zo nihil dat de persoon in kwestie niet eens doorheeft dat hij/zij last heeft van deze kwaal”, zegt dr. Cassandra Forsythe.

Moet je zuivel dan echt links laten liggen, wanneer je niet serieus last krijgt van je buik na het eten ervan? Het antwoord: misschien. “Er zijn een aantal redenen om zuivelvrij door het leven te gaan”, zegt Forsythe. “Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.”

Dit moet je weten over zuivel om voor jezelf te bepalen hoe veel je ervan van nodig hebt, en val welke soort.

Biologische melk is écht beter voor je
“Drink je veel melk, kies dan altijd voor de biologische variant", zegt Forsythe. “Bijna alle biologische producten bevatten minder conserveermiddelen en toevoegingen die schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam.” En ja, het is goed om kieskeurig te zijn. Veel melkkoeien worden behandeld met antibiotica, oestrogeen en andere stoffen. Onderzoeken laten zien dat de bloostelling aan die stoffen de kans op bepaalde ziektes vergroot. “Nog steeds worden er hormonen gebruikt om de melkproductie van de koeien te vergroten”, zegt fitness- en dieetexpert Isabel Smith. “De kans dat biologische koeien behandeld zijn met deze stoffen is een stuk kleiner.”

Je hebt geen melk nodig om genoeg calcium binnen te krijgen
“Calcium zit in heel veel andere producten”, zegt Forsythe. “In veel landen wordt er zelfs bijna geen vlees gegeten of melk gedronken, en zelfs die mensen krijgen genoeg calcium binnen.” Zelfs in de meeste broden en ontbijtgranen zit tegenwoordig calcium toegevoegd, en groentes zoals bonen, boerenkool, paksoi, peterselie, broccoli, sperziebonen en pintobonen bevatten er meer dan genoeg van.

Volle zuivelproducten worden gelinkt aan een kleinere kans op obesitas en diabetes type-2
Volgens onderzoek van de Lund University in Zweden kan het eten van volle zuivelproducten de kans op diabetes type-2 met een vijfde verminderen. Onderzoekers namen 20 jaar lang de eetgewoontes van 27.000 mensen tussen 45 en 74 jaar onder de loep en ontdekten dat degenen die veel volle producten aten 23 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van de ziekte. “Ik ben ervan overtuigd dat er meer onderzoek gedaan moet worden om dit met zekerheid te kunnen zeggen, maar het met mate eten van volvette zuivelproducten stabiliseert de bloedsuikerspiegel meer’, zegt Smith.

Conclusie: er bestaat een gezonde manier om zuivel te eten – maar overdrijf niet. “Zuivel mag niet meer dan 10 of 20 procent van je totale dieet zijn”, zegt Smith. “Kies daarbij voor biologische en gezondere opties.”