Zo maak je de perfecte omelet

Voeding

Luchtig, smaakvol en perfect gebakken: zo hoort een omelet te zijn. Thomas Keller, 3 sterren-chef en auteur van kookboeken, geeft stapsgewijze instructies voor het maken van een snel, smakelijk en gezond ontbijt (of diner).

Gebruik gerust een apparaat

Met een handgarde sla je lucht in je eieren en krijg je dus een luchtige omelet, maar met de machine lukt dat nog beter. Breek drie eieren in een blender of food processor en mix tot er grote luchtbellen aan de oppervlakte verschijnen. Dat duurt ongeveer drie seconden. Breng op smaak met een snuf zout en peper.

Bonus tip:

Voor een superzachte omelet kun je de geklutste eieren door een zeef laten lopen.

Vóór de eieren de pan in gaan

Verwarm 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter op middelhoog vuur in een kwalitatief goede koekenpan die niet aanbakt. (De olie in de boter zorgt ervoor dat de boter niet verbrandt). Als de boter is gesmolten ga je naar de volgende stap.

Geen haastige spoed
Door niet te snel verhitten stollen de eieren langzaam en dat maakt de omelet romiger. Giet de geklopte eieren in de pan en bak ze (zonder te roeren!) tot de randen van het eimengsel iets donkerder worden en tegen de rand van de pan aan kleven. Dat duurt zo’n 2 tot 3 minuten. Wil je de omelet vullen, voeg dan de vulling toe in een streep over het midden van de omelet, en laat daarbij aan beide zijden ongeveer 5 centimeter ruimte vrij om hem gemakkelijker te kunnen oprollen.

Serveren
Klap de omelet niet simpelweg dubbel, want dan wordt de vulling ongelijk verdeeld. Gebruik in plaats daarvan een spatel om de omelet in drieën te vouwen. Laat hem vervolgens op een bord glijden en strooi er eventueel vers gehakte kruiden over, en zout en peper.

Stil je honger met deze pannenkoeken voor snel spierherstel.
Zorg dat je juist geïnformeerd bent wanneer je graag gezond wilt eten.