Wat is slechter voor het milieu: kaas of vlees?

Voeding

Sta je er weleens bij stil welke keuze je maakt voor je eiwittenbron? De productie van eiwitrijk eten kost veel energie en dat zorgt weer voor milieuschade. Vlees is daar een voorbeeld van, maar er zijn natuurlijk nog veel meer eiwitrijke producten. Wat dacht je van peulvruchten, sojaburgers of kaas? Een stuk milieuvriendelijker zou je denken. Toch ligt dat wel iets genuanceerder. 

Om het makkelijker te maken om milieubewust te kiezen wat je in je winkelwagentje gooit, heeft Milieu Centraalvoor veel eiwitrijke producten berekend hoe ze scoren op het gebied van milieuvriendelijkheid. Om het overzichtelijk te houden is niet met alles is rekening gehouden, maar alleen met de uitstoot van broeikasgassen. 
  

Meest belastend

Van alle soorten vlees is het eten van een lamsbout het slechtst voor het milieu. Die wordt op de voet gevolgd door een runderlap en rundergehakt kan er ook wat van. Waarom vlees voor zoveel milieubelasting zorgt is omdat er voor 1 kilo ongeveer 5 kilo voer nodig is. En om dat voer te produceren is er natuurlijk grondstof, land, water en energie nodig. Veel meer dan voor dezelfde hoeveelheid eiwit in plantaardig voedsel. 

Minst belastend 

Plantaardige eiwitrijke producten zorgen voor de minste milieubelasting. Denk hierbij aan soja-, granen en noten. Vind je het moeilijk om vlees links te laten liggen? Ga dan in ieder geval voor dierlijke producten waarvoor niet zoveel CO2 hoeft worden uitgestoten. De minst belastende dierlijke producten die je kunt eten zijn eieren en kip. Dat komt omdat kippen voor veel minder broeikassen zorgen dan bijvoorbeeld een koe. Ze produceren geen methaan en hebben ook veel minder voer nodig dan andere dieren, waardoor er dus ook minder land, water en energie nodig is. 

En kaas dan?

Je zou het misschien niet denken, maar kaas is ongeveer even milieubelastend als vlees. En dat is toch ook weer niet zo gek als je bedenkt dat er 6 tot 10 liter melk nodig is om 1 kilo kaas te maken. Voor het milieu kun je dus beter geen kaas kiezen om je vlees mee te vervangen.
    
Wat dierlijke producten met het milieu doen en wat het zou opleveren als we er minder of niets meer van zouden eten, check je in deze video van de NOS:

Dit is wat voedselhypes betekenen voor het milieu
  

Bron: Milieucentraal, NOS


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Stil je honger met deze pannenkoeken voor snel spierherstel.
Zorg dat je juist geïnformeerd bent wanneer je graag gezond wilt eten.