Wat is er eigenlijk niet goed aan havermout? Havermoutpap is makkelijk klaar te maken en je hebt zo een scheppie in door je shake gegooid. Prima te eten, vol van eiwitten (maar het kan altijd nog eiwitrijker), je kunt het overal mee combineren en het is hartstikke gezond: havermout is met recht een van onze ontbijtfavorietjes. Maar, wat precies maakt havermout gezond? We leggen het je uit.

Deze voedingswaarden maken havermout gezond

De voedingswaarde (belangrijkste bestanddelen) per 100 gram havermout:
* Energie (kcal): 380
* Vetten: 6,9 gram
* Waarvan onverzadigd: 4,72 gram
* Koolhydraten: 66,3 gram
* Eiwitten: 16,9 gram
* Vezels: 10,6 gram

In havermout zitten nog veel meer belangrijke stoffen zoals vitamine B1, zink, magnesium, ijzer en voedingsvezels. Wanneer je dit dagelijks eet is het dus een goede manier om zowel de juiste macro- als micronutriënten binnen te krijgen. Dat lukt je met een gewone boterham echt niet. Nog steeds niet overtuigd? Laten we je nog 4 voordelen van havermout noemen.

Havermout is veelzijdig

Allereerst: zoals alles in het leven komt ook havermout in verschillende varianten. Zo heb je langkokende en snelkokende havermout, gemaakt van hele (langkokend) en halve (snelkokend) haverkorrels. Daarnaast heb je de instant havermout. Deze is binnen no-time klaar, maar bevat vaak ook een hoop extra suiker en zout. Check altijd even de voedingswaarde van de havermout als je in de supermarkt staat.

Havermout leent zich ook heel goed voor gezonde baksels. Er zijn wel honderden recepten met havermout te bedenken. Zo maak je overheerlijke gezonde havermout koekjes, gezonde havermout muffins en maak je ook een bananenbrood gezond met havermout. Oké, vaak gooi je er dan alsnog wel suiker en boter bij, maar je moet ook een beetje genieten hè.

Havermout is verzadigend

Zoals je hierboven kunt zien, bevat havermout redelijk veel koolhydraten, maar zit er weinig suiker in. Daardoor heeft havermout een lage score op de glycemische index (GI). Die score geeft aan hoe snel koolhydraten in je lichaam omgezet worden in glucose. Een handige tool die je kunt gebruiken tegen honger. 'Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller je bloedsuikerspiegel stijgt. Havermout heeft een glycemische index van 54, waardoor de suikerspiegel geringer stijgt en niet snel piekt. Je krijgt dan geen last van bloedsuikerschommelingen,' zegt diëtist Eline Zuiderwijk. De energie wordt dus langzaam afgegeven aan je bloed, waardoor je niet een uur na je ontbijt alweer met een knorrende maag zit.

Havermout is glutenvrij

Havermout is van nature glutenvrij. Je kunt het in tegenstelling tot veel andere granen dus gewoon eten als je glutenintolerant bent. Helaas bevat de havermout die je in de winkel koopt vaak wel gluten. Dat komt door kruisbestuiving, bijvoorbeeld omdat de havermout verbouwd wordt naast een stuk land waar ook andere granen worden verbouwd. Het is niet veel, maar voor mensen met coeliakie kan het weldegelijk voor problemen zorgen. Nog een reden om goed de verpakking te lezen.

Havermout is vezelrijk.

In havermout zit beta-glucan, dat is een vezel die cholesterolverlagend werkt en hongergevoel tegengaat. 'De voedingsvezels in havermout werken als een soort spons. Ze absorberen vloeistof zodat de vezel uitzet en het lichaam meer tijd nodig heeft om deze te verteren,' aldus Eline Zuiderwijk.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?