Vanaf vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees. Doe je mee?

Voeding

Geef eens één goede reden om het niet te doen... Precies. 

Wat veel mensen niet weten is dat een week geen vlees eten veel impact heeft. Volgens Weekzondervlees.nl bespaar je door slechts één week vlees te skippen ruim 7 maanden douchewater, 114 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. Dit is waarom:

7 MAANDEN DOUCHEWATER

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. Voor 1 douchebeurt is circa 51 liter water nodig, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je bijna 7 maanden douchewater.

 114 KILOMETER AUTORIJDEN

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. 1 kilometer autorijden stoot 106 gram CO2 uit, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je de uitstoot van 114 kilometer autorijden.

 1 BLIJE KIP

Wanneer je één dag geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 200 gram vlees. 1 kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je het equivalent van het consumptiegewicht van 1 volledige kip.

 7 MAANDEN WERK VOOR EEN BOOM

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie* vlees. Een boom kan in een maand circa 1700 gram CO2-uitstoot uit de lucht opnemen in zijn biomassa en omzetten in zuurstof. Door één week geen vlees te eten, bespaar je dus de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft.

# NATIONALE WEEK ZONDER VLEES

Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Daarom proberen de bedenkers van dit initiatief een flexitarisch eetpatroon te introduceren. Dit is een levensstijl waarbij vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische producten. Met andere woorden: je hoeft niet volledig afstand te doen van je gekoesterde vleesje, maar minderen is natuurlijk nooit een slecht idee. "Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu," aldus de initiatiefnemers. "Met elke week een dagje zonder vlees maken we samen het verschil voor de toekomst van onze planeet. Dit jaar vindt de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats, het wordt een jaarlijks terugkerend initiatief." Hiermee hopen ze dat een dag zonder vlees straks de nieuwe standaard wordt. 

Doe deze week daarom mee met de Nationale Week Zonder Vlees door je hier in te schrijven. 

Weer eens wat anders dan poeders, pillen en fatburners. 
Luchtig, smaakvol en perfect gebakken: zo hoort een omelet te zijn. Thomas Keller, 3 sterren-chef en auteur van kookboeken, geeft stapsgewijze instructies voor het maken van een snel, smakelijk en gezond ontbijt (of diner).
Ook nog inspiratie nodig voor het eten? Lees dit.